Yücel Bayram Adana'nın Ekonomisini Anlattı

Yücel Bayram'dan Adana'nın geleceği hakkında önemli açıklamalar

Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, Gazette TV’deki programda şehrin ekonomik durumu ve yatırımlar hakkında kapsamlı bilgiler paylaştı. Bayram, Adana'nın büyüme potansiyeline vurgu yaparak, liman projeleri ve tarımsal yatırımların önemini vurguladı.

Yücel Bayram'dan Adana'nın geleceği hakkında önemli açıklamalar

Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, Gazette TV’de İnci Gül Aköl’ün sunduğu “İnci Gül İle Biz Bize” programına katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Adana'nın potansiyeli hakkında olumlu görüşler bildirerek, liman projeleri ve tarımsal yatırımlarla şehirde önemli gelişmeler yaşandığını kaydetti. 
Bayram, olası jeopolitik gelişmeler ve 3. Dünya Savaşı ihtimallerinin Adana'nın ticaret ve sanayi yapısını nasıl etkileyeceğine değinerek, böyle bir çatışmanın erken olduğunu ve bölgedeki hareketliliğin ticari etkiler yaratabileceğini ifade etti. 


KOBİ'lerin uluslararası pazarda rekabetçi olabilmesi için destek verdiklerini vurgulayan Bayram, Adana’nın ekonomik büyümesi için birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekti. Gelecek projelerinin üzerinde çalıştıklarını belirterek, bakanlarla görüşmeler yapacaklarını açıkladı.
Kahramanmaraş depremlerinin Adana üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilerden bahseden Bayram, Adana Ticaret Odası’nın deprem sonrası yürüttüğü destek çalışmalarını aktardı. Ayrıca, Teknofest etkinliğinin büyük bir katılımla gerçekleştiğini vurgulayarak, Adana'nın festival ve fuar etkinlikleriyle ticaretteki canlılığını artırdığını belirtti.

İşte Yücel Bayram’ın Gazette TV’deki programında öne çıkan açıklamaları:


Olası jeopolitik gelişmelerin özellikle 3. Dünya savaşı söylentilerini biliyoruz ve son zamanlarda da bu gündemde. Bu bağlamda olası 3. Dünya Savaşı Adana'nın ticaret ve sanayi yapısını nasıl etkiler?

Yani 3. Dünya Savaşı demeyelim ama yanı başımızda bir şeyler oluyor. Tabi ki bunun en çok bize daha iyi yaklaşması ticaretimizi etkiler. Bu konuda herkesin bir kanaati var ben 3. Dünya Savaşı’nın çok erken olduğunu düşünüyorum. Dünyanın sonu demektir ama bölgemizde böyle bir hareketlilikler var. İsrail-Filistin Savaşı bunu öyle almamak lazım. İsrail değil tabi dünyanın her yerinde birisi çoğunluk değilse ve onun arkasında kimin olduğunun hesabını yapmak gerekir. Tabiki dünyada silah ticareti de savaşlar da bir gelir meselesi. Bekleyip görmemiz gereken bir şey. Ama inşallah alev büyümez, alev büyümeden bu konuları dünyanın bir araya gelerek çözülmesinden yanayız. Bizi değil yani bölgeyi ticari olarak etkiler. Bu işin içinde olanları ticari olarak etkiler. Dünyada sadece savaş malzemesi satmak değil, ticaret ama bulunduğumuz coğrafyada yıllardır var ama ben herkesin menfaatini düşüneceğini inanıyorum. Bunu da daha çok yaymadan bitiririz inşallah.

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerini yaşadık ve Adana’da etkilendi. Depremler sonrası Adana Ticaret Odası olarak yaptığınız çalışmalar neler oldu, iş dünyasına nasıl destekler sundunuz?

Allah tekrarını nasip etmesin zor günler yaşadık o günler şu görevleri üstlendik lojistik üst merkezi oldu deprem bölgelerinde hava alanlarının hasar görmesinden dolayı  kurtarılacak insanları, kurtarıcılar, makineleri Adana’dan yapıldı. Tabi ülke olarak da ciddi anlamda bir Bakanlık, Hükümetin açıkladığı 104 milyar Dolar ama bunun içerisinde işyerleri konutlar var onu da bilmiyorum bu yani büyük mahvetti. Allah tekrarını nasip etmesin ilk olarak bunun altından kalkın tabi kalkınırken bizim ekonomikte bir paketimiz var. Bizler sivil toplum örgütü de olmak şartıyla bu işlerde görev aldık dolayısıyla bu ülkenin büyüklüğünü daha fazla büyütmek için şu an Adana, depremde en az hasar gören illerden birisi. Ama biz depremden sonra şunların farkına vardık, bizim bu deprem bölgelerinde Antep ,Hatay; Maraş, Malatya, Adıyaman ve ilçelerde dahil en çok ticaret yaptığımız bölgeler burası oldu. Açıkça yani bir başvuru yaptığında burayla ticaret yapanlar var sonra o işleri kendilerine kalıyor ama 12 milyar TL civarında bir ticari kaybı ortaya çıktı. Allah tekrarını nasip etmesin inşallah ülke olarak bu yükün altından kalkıcağımıza ve kalkmaya devam edeceğimize inanıyorum.
 

Geçtiğimiz hafta Teknofest Adana’da yapıldı ve iyi bir ziyaretçiyle kapanış yapıldı. O günlerde Ticaret Bakanı da Adana Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Makamınızda ağırladınız, muhtemelen orada iş dünyasının sıkıntılarını dile getirdiniz. Bunun yansıması nasıl oldu, nasıl olacak?

Teknofest Adana için çok güzel oldu. Hatta Türkiye’de en çok ziyaretçinin olduğu söyleniyor tam veriler açıklanmamasına rağmen 1 milyon 160 bin küsür ziyaretçi olduğu söyleniyor. Siz de gidip görmüşsünüzdür inanılmaz bir yoğunluk vardı ağırlıkla üniversiteler geldi. Bizde destek verdik. Çukurova Üniversitesi, Alparslan Türkeş Üniversitesi öğrencilerimize destek verdik. Teknofest’e de bakarsanız Adana festivaller şehri oldu. Geçtiğimiz Perşembe günü fuar açtık. Karavan fuarı, bu ayın 17, 18, 19, 20’sinde lezzet festivalimiz var, ayrıca 17, 18, 19, 20’sinde tespih fuarımız var. Kasım ayında tarım fuarımız var aslında hiç etkinliğimiz bitmiyor. 
Ticaret Bakanımız sağ olsun bizleri tercih etti, Odamızda güzel bir toplantı yaptık. Bizim 38 bin üyemiz var 46 gruptan oluşuyor Maliye Bakanıyla yaptığımız toplantıda ticari kredi kartlarının açılmasını önerdik, çok sıcak bakıldı. İnşallah hemen bakanlığa sunulur. Onun dışında bacasız sanayimiz olan inşaat sektörümüz ana konular söylüyorum, inşaat sektörümüz çok sıkıntı yaşıyor. İnşallah limiti de söylediğimiz gibi çıkacak en az 2 buçuk milyonun altında olmaması gerekiyor. Bankaların genel müdürleri geldi, “ne istiyorsunuz” diye raporlarımızı verdik.
 

Adana’nın ekonomik büyüme potansiyeli hakkında neler düşünüyorsunuz ve 2024 yılı itibariyle hangi sektörler öne çıktı?

Adana’da yapılan yatırımları siz de basın olarak, Gazette TV olarak, yerel basın olarak tabi yerel basında zor dönemden geçiyor. Yerel basının da sorunları var. Hatta ulusal gazetelerde bile sorunlar var. Adana, geriye dönük son 5 yılda en çok yatırım alan illerimizden bir tanesi. Bunlarım başıda liman projesi, kimya vadisi, enerji vadisi oradan dönelim Karataş Yolunda 4 bin 200 dönüm üzerine Türkiye’de ilk defa topraksız tarım sera üzerine tamamen üretime başlayan en büyük proje 10 milyar değerinde ve 5.500 kişilik alt yapı çalışmaları başladı ve tamamen yatırımcılar yerini aldı. 12 ay sonra alt yapı yapılıp üretime başlanacak. Adana 2024’te Adana’nın şu sorunu var, bugün liman bizde değildi de ihracatımızı tam göremiyorduk. Irak pazarımız var, bazı sektörlerimizin ihracat yaptığı Mersin’den yapıyor veya İstanbul’dan yapıyor ya da gidip başka yerlerden gümrüklerden yapıyor. Yani diyeceksiniz ki Gaziantep’in ihracatı niye böyle Antep’te liman mı var yok ama Antep’te, İstanbul’un limanını kullanıyor, Mersin’in limanını kullanıyor. Belki bizdeki firmaların zamanında merkezini başka şehirlerde kurmasından kaynaklanıyor. Bu yatırımlar sayesinde Adana’nın çok kısa sürede 10 milyar Doları geçeceğini düşünüyorum öyle ümit ediyorum inşallah, öyle olacak. Çünkü irade çok önemli bir şey. Türkiye’ye döviz getirmek ve hükümette bunun gerçekten tüm çabaları üstleniyor. Adana ihracatta sanayide üretimde çok iyi yerlere gelecek şuan sıkıntılarımız var. Adana ülkemizdeki en büyük tarım merkezlerinden bir tanesi. Bu bölge 248 milyon Euro hibe onaylandı, yıl sonunda yeni veriler açıklanacak. Tarım Bakanımızla konuşuyoruz. şimdi bahçenizde 10 dönüm, 20 dönüm üzerine soğuk hava deposu yapılmasını Tarım müdüründen yetki alarak yapabiliyoruz ve şuan bu Adana’da başladı. Tabi bunun en büyük etkilerinden bir tanesi tarımda daha farklı yere gelmemizi seraları kurtarmak 9 ay, 10 ay ürün tazelemekteyiz. Çeri domates, ahududu, ejder meyvesi üretiliyor, gittik gezdik üretilen yerleri bu kez bittiği zaman Adana’nın tarımı başka yere geliyor. Şu an bir sera olsa dışarıdan topraksız tarım yapmaya başlar. Mevsiminde malzemesi para etmiyor ama mevsiminin dışında herkes alıyor, alışveriş yapıyor mevsimin dışında üretilen doğru ürüne daha çok para ediyor. Tarıma biraz daha önem vermemiz lazım. Hatta çalıştay yapmamız lazım. Biraz daha analizini yapmamız lazım. Adana’nın toprağına adam ekseniz adam biter. Bizim Ticaret Odası olarak tarım sektörümüz var, bizim 2 tane grubumuz var ilaçlamayla beraber 3 tane grubumuz var. Bize bu grupların getirmesi lazım. Bizim bir sorunumuz var, bir derdimiz var yani gerçekten çok değerli birimler var ama doğru götürmeniz lazım. Bu sene Adana’da domates, patates, soğan para etmedi maalesef tarımın bir de bu konusu var. Şu an narenciyede inanılmaz yani fiyat konusunda hiçbir sıkıntı yok ama ürün az yani geçen sene tarladan aldığı için… Adana’da tarımın duayenleriyle toplanıp bir çalıştay yapılmasına ihtiyaç var gibi geliyor. Bu benim şahsi kararım.
 

Adana’nın ihracat faaliyetlerinde gözlemlediğiniz değişimler neler? Yeni pazarlar açma çabaları hakkında da bilgi verebilir misiniz?

Bizim ana sektörümüz tekstil, tarım, kimya, geri dönüşüm bir de makine sanayisi. Şu an mesela ülkenin tüm fabrikasının yedek parçalarının tamamı oraya çalışıyor. Bizim bu sektörlerde ciddi anlamda bir biraraya gelinmesi bekleniyor. Yani şimdi tekstilde sıkıntı yaşamıyor neden,  Çukobirlikler, Aksantaşlar olduğu zaman saat 15:00 ile 16:00 arası kimse trafiğe çıkmazdı. Tabi orada 20 bin, 30 bin kişi arasında tekstil fabrikaları o zaman ihracatımız bu kadar iyi gitmiyordu. Yani daha küçük fabrikalarda daha verimli çalışmalar başladı. Ama bizim en büyük sektörümüzden bir tanesi şuan geri dönüşümle ilgili konuşulan bir sektör var, poşet yapılıyor naylon malzemeler yapılıyor. Türkiye’nin yüzde 62,8’i Adana’da yapılıyor ve ciddi anlamda sektör oluştu. Burada da ihracat yapılıyor İngiltere’ye üretip geri gönderiyor mobilyada Avrupa pazarı ihracatımızın en büyük sıkıntıları iç piyasayla uyuşmamasından kaynaklı. Mobilya grubunda, tekstil grubunda bu tür sorunlarımız var. Tekstilde biz fasona döndük. Yani Adana’da sizlerin hayran olduğu meşhur mağazalar var. Bunların tamamı Adana’da üretiliyor. Yani sizlerinde aslında basın olarak bu yerleri gezmeniz lazım, görmeniz lazım ama nasıl duyuracaksınız onları bilemem. Bunlar hala bu sektörler devam ediyor. Mobilyada, tekstilde ihracatta biraz daha sabırlı olmamız gerekiyor. 
 


Yerel işletmelerin yani KOBİ’lerin küresel pazarda daha rekabetçi olabilmesi için Adana Ticaret Odası olarak hangi adımları atıyorsunuz? 
Bizim 46 tane grubumuz var, her grubumuza destek veriyoruz yurt dışına gidip sektör olarak görmesi, analiz etmesi ve ihracat yapması için her grubumuza destek veriyoruz, maddi destekte veriyoruz. Tabi bunlarda Bakanlığın koyduğu kurallar var, çok büyük kurallar değil. Bu kadar anlattığım gelişen Adana’da bizim birlikteliğe ihtiyacımız var. Adana’da Adana’nın bir sorunu için şu anki mevcut 15 milletvekilimiz var. Adana’da benim seçim beyannamemde de var. Ben ayarlayacağım otelinizi, ben ayarlayacağım toplantı salonunuzu Adana’nın ciddi bir sorunu var. Çok basit bir şey bu kadar lezzet festivali, portakal çiçeği vs. yapılıyor, otellerimiz dolu, restoranlarımız dolu ama turistlerimizi götüreceğimiz yerimiz yok. Yalvarıyorum Tepebağ’ı açın, ben yapacağım orayı butik oteller, şık kebapçılar, nezih mekanlar… 
 

Önümüzdeki günlerde Adana Ticaret Odası’nın gündeminde hangi yeni projeler bulunuyor? 

Şu anda devam eden projelerimizin hepsine devam ediyoruz. Ben zaten 1 hafta sonra Ankara’dayım 2-3 gün bu dediğim bazı projeler için Bakanlardan randevu bekliyorum. Önümüzdeki dönemlerde bu onaylanan projelerde inşallah oda başkanlığından 2 yılım kaldı. Hayalim şu Adana’da Bakanlara gidip de bütün projeleri sağlama çabam var, elimden geldiği kadar uğraşacağım ve bunu her yerde de söylüyorum;  Allah kazadan, beladan depremden esirgesin!
 

Etiketler:
Adana Ticaret OdasıYücel BayramSon DakikaAdana Haberleri

DİĞER HABERLER

Adana
Adana'da kadın cinayeti!
3 Kasım 2024 Pazar