Eşme Tarım İşletmesi Sahibi Turgay Eşme: Süs Bitkilerinde Adana Atağa Kalktı.
Eşme’ye okurlarımızla paylaştığı önemli bilgilerden dolayı kendisine teşekkür ediyoruz.
İşte Turgay Eşme röportajı;
Ne zamandan beri bu işi yapıyorsunuz?
1986 yılında kesme çiçek ve gül üretimiyle başladım bu işe. 1996 yılında süs bitkileri üretimine başladım.
Hangi ülkelere ihraç ediyorsunuz?
Bizim üretimlerimizle direkt ihracat yapmadığımız için ihracatçılara gönderiyoruz. Rusya, Irak ve Türki ülkelerine gidiyor.
Türkiye ekonomisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu çiçek sektörünü etkiledi mi?
Tabiî ki etkiledi ama ümitliyiz. Çiçekçilik en erken etkilenen sektör. Tüketici almasa da olur fakat Sevgililer Günü’nde öyle değil mecbur alıyorlar.
Siz hangi bölgelerdeki bütün çiçekçilere mi satış yapıyorsunuz?
Herkesin kendi müşterisi var. Pazarlamacımız dükkanlara dağıtımı yapıyor. Ayrıca market tedarikçilerine özel üretim yapıyoruz. Bir de yurt dışına ihracat yapan firmalara da mal veriyoruz. Çünkü domates, salatalık veya fasulye gibi değil bu, o kadar çok çeşit var ki. Saksılı süs bitkilerinde ihracat yaparken dış mekan dahi beraberinde gönderilebiliyor. Bölgemizde aslında üretim patlaması yaşandı da bunu herkes bilmiyor. Daha çok Yalova bölgesinin etkili bölge olduğu düşünülüyor. İç mekan saksılı süs bitkilerinde Adana bölgesi bayağı ön planda. Ürettiğimiz bitkiler tüm ülkeye dağılıyor İzmir, Ankara ve Yalova merkezleri olmak üzere.
Tohumları nereden alıyorsunuz?
Bir kısmını kendimiz üretiyoruz bir kısmı ithal ediyoruz. Üretimlerimiz tohum değil çiçekleme veya doku kültüründen fide üretimiyle yapılıyor.
Çiçek olarak hangi çeşit bitkileri üretiyorsunuz?
Benim kendi üretimim kraton, petra, excellent, şeflera, fikus, spatifilyum, fem, bahya,camelia, ve mars türleri ayrıca ara ürünlerde yarı mamul ürünler getirttiriyoruz yurt dışından. Dresena marginata, yuka, massengena çeşitleri gibi. Arada değişikliklerde olabiliyor. Rağbet gören ürün neyse onlara da yönelebiliyoruz. İlk saydıklarım ana ürünler. Hollanda’da sektör branşlaşmış. Devasa bir seraya giriyorsunuz sade bir çeşit ürün var. Ama dünya pazarına hitap ettikleri için pazara hükmetmişler. Onlarda pazar sıkıntısı olmuyor. Tek çeşitle tıkanma noktasına gelebiliriz biz.
Sulama sistemleriniz nasıl ?
Damla sulamaya spagetti diyoruz. Basınç regülatörü ve 8’li dağıtıcısı var. Serum gibi damla damla ortalama saatte 2 litre sulanıyor. Doğaçlama sistemimiz var havuzdan suyu alıyoruz a,b,c tanklarımız var gübreyi de istediğimiz ölçüde gönderiyoruz.
Hangi aralıklarla ihracatçı firmalara ürün veriyorsunuz?
12 ay ama genelde ilkbaharda daha ağırlıklı olarak ihracat yapılıyor.
Kaç kişi çalıştırıyorsunuz?
Yaklaşık 15-25 arası.
Hava şartları nasıl etkiliyor?
Merkezi sistem kalorifer kullanıyoruz. Daha fazla ısı isteyen yerlerde alt ısıtmalarımız var. Soğuk için önlemlerimizi aldık daha çok fırtınadan korkuyoruz. Aşırı fırtına ve dolu yağışı bizim için tehlikeli. Bölgemizde kar yağışı yok ama Mersin’de 2 yıl önce yağan kar seraları çökertti.
Çiçeklerin kuruması neden oluyor sizce?
3 faktör var. Ya aşırı sulamaktan, ya hiç sulanmamaktan, ya da yer faktörü. Yer faktörü nedir, Bitkiyi yanlış yere koyuyoruz ışık isteyeni gölgeye, gölge isteyeni ışığa koyuyoruz. Buraya baktığımız zaman gölgeleme yok.Yazın düşük seviyede gölge yaparız. Daha hassas bitkiler için daha fazla gölge yapıyoruz.
Kaktüs üretiyor musunuz?
Kaktüs üretmiyoruz ithal geliyor.
En kolay üretilen bitki hangisi?
En kolay üretilen bitki fikus. Düşük ısıda üretildiği için herkes üretmeye başladı daha önce cazipti ama üretimde cazibesini kaybetti.
Bu alan kaç metrekare?
Kapalı alanımız 21 bin metrekarede 16 bin metrekare kapalı alanımız var merkezi ısıtma sistemli.
Hangi sıklıkla üretim yapıyorsunuz?
Onun ayarını yapıyoruz sürekli fide alıyoruz. Boşalan yerin hesabını yapıyoruz. İlkbaharda satış fazla olur. Yerine yedekleme yapıyoruz hemen. Çeliklemeyle ürettiğimiz bitkileri tekrar dikim yapıp boş yerleri dolduruyoruz.
Sadece yeşil bitkiler mi ? Çiçekli bitkiler üretmiyor musunuz?
Çiçekli bitkilerden sadece 2 çeşit üretim yapıyoruz. Bular; spatifilyum ve antoryum.
Peki çiçekli bitkiler mi yoksa çiçeksiz bitkilerin mi üretimi daha kolay?
Öğrendikten sonra fazla bir fark olmuyor. Suya, ısıya duyarlı olanlar var tabii ki.
Fide, yarı mamul ve mamul dönemi olarak 3’e ayırıyoruz biz. Mamul mal çıkınca yarı mamul malları mamul olacakların yerine alıyoruz. Fideler büyüyor yavaş yavaş yakın bir zamanda yarı mamul oldu fideler dikim yapılacak. Satılan bitkilerin yerine saksılanıp konulacak.
Zamanı geçmiş, solmuş çiçekleri ne yapıyorsunuz?
Zamanı geçen bize zarar veriyor. Satış yapamadığımız zaman bitkiyi çıkarıp atacağız. Üretimlerimiz ithal olduğu için dışa bağlıyız yavaş yavaş yerli üretim adı altında üretim yapıyoruz. İsimleri yabancı ama bazılarına artık yerli bitki sıfatını koyduk.