Prof. Dr. Sözen, gerek bilimsel faaliyetler, gerek sosyal aktiviteler, öğrenci odaklı yetkinlik çalıştayları gibi birçok toplumsal katkı sağlayacak programları hayata geçirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Rektör Prof. Dr. Adnan Sözen’in liderliğinde yeni bir döneme giriyor. Rektör Prof. Dr. Sözen, üniversitenin toplumsal gelişime katkıda bulunma misyonunu vurgulayarak, öğrenci odaklı yetkinlik çalıştayları ve bilimsel programların önemine dikkat çekti. Üniversite, 5 fakülte ve 6 bin öğrenci kapasitesi ile eğitim alanında önemli bir konumda bulunuyor.
Rektör Prof. Dr. Adnan Sözen, Gazettecomtr İmtiyaz Sahibi İnci Gül Aköl’e, üniversitenin misyonu ve hedefleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
PROF. DR. SÖZEN’DEN ATÜ HAKKINDA BİLGİ
Prof. Dr. Sözen, gerek bilimsel faaliyetler, gerek sosyal aktiviteler, öğrenci odaklı yetkinlik çalıştayları gibi birçok toplumsal katkı sağlayacak programları hayata geçirmeyi amaçladıklarını belirterek, üniversitenin, özellikle bölgedeki sosyal ve bilimsel gelişime katkı sağlaması gerektiğine vurgu yaptı.
Rektör Prof. Dr. Sözen, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin 5 fakülte, 1 meslek yüksekokulu, 1 yabancı diller yüksekokulu ve bir lisansüstü eğitim enstitüsü ile toplamda yaklaşık 6 bin öğrencinin öğrenim gördüğünü ifade etti.
Üniversitenin eğitim programlarının mühendislik ağırlıklı olduğunu belirten Sözen, mühendislik fakültesinde 9 program, bilgisayar bilişim fakültesinde ise 6 bölüm bulunduğunu kaydetti. Eğitimlerin büyük bir kısmının yabancı dillerde yapıldığını, Türkiye’nin bilgi teknolojileri sektöründe önemli bir yere sahip olması için Türkçe eğitim programları dâhilinde Veri Bilimi, Bilişim Sistemleri ve Bilgi Güvenliği Teknolojileri alanlarında da eğitim verdiklerini aktaran Prof. Dr. Sözen, bu yıl yeni açılan bilişim teknolojileri meslek yüksekokulunun 4 programı tamamıyla dolmuş durumda olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Dünyanın en etkili bilim adamları sıralaması yakın zamanda Stanford Üniversitesince açıklandı. Üniversitemizden 6 öğretim üyesi sıralamaya girme başarısı göstermiştir. Yine yakın zamanda URAP'ın açıkladığı Üniversite sıralamasında biraz gerilemiş gözüküyor bizim üniversite. Ancak daha önemli olan Dünya Üniversiteler sıralamasını yapan THE Ranking kuruluşunda taranmak üzere başvurumuz kabul edildi. Dünya Üniversiteleri arasındaki sıralama yarışlarına da böylece katılmış olduk. Üniversite adresli yayınları ve bu yayınların atıf alma sayılarını artırmamız gerekir. Bununda lokomotifi Lisansüstü Enstitülerdir. Yüksek Lisans ve Doktora programlarımıza daha fazla öğrenci alıp, mezun aşamalarında ürettikleri tezlerden yüksek kaliteli yayınlara dönüşüm yolumuzu açacak.”
“ÇÜ VE YÖK’LE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLACAĞIZ”
Rektör Sözen, bölgedeki diğer üniversitelerle kıyaslandığında, Çukurova Üniversitesi gibi büyük bir üniversite ile rekabet etmenin her an mümkün olmadığını ama Adana Alparslan Türkeş Üniversitesi’nin farklı ve tamamlayıcı alanlarda katkı sağlayabileceğini kaydetti. Prof. Dr. Sözen, bu süreçte bilim insanı sayısını artırmanın ve altyapıyı güçlendirmenin gerekliliğine vurgu yaparak, yapay zeka çağında, öğrenci adaylarının yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği gibi alanlara olan ilgisini görmekte olduklarını ve bu gelişimi Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile işbirliği içinde destekleyeceklerini açıkladı.
“ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRECEĞİZ”
Üniversite-sanayi işbirlikleri konusunda iki aylık görev süresinde birçok sanayi kuruluşuyla toplantılara katıldığını belirten Prof. Dr. Sözen, şunları kaydetti:
“Üniversite-Sanayi işbirliklerinin geliştirilmesi adına göreve başladığım iki aylık bir süreçte Adana Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı, Sanayi Odası Başkanlığı, Ticaret Odası Başkanlığı, Ticaret Borsası Başkanlığı gibi bir çok sanayi kuruluşları ile işbirlikleri toplantılarına katıldım. Bu anlamda bizim sanayicinin problemini çözebilmemiz için teknoloji transfer ofisleri ve teknokentlerin oldukça önemli olduğu görülmektedir.
Üniversitemiz açısından oldukça önemli bir gelişmede binalarımızın üzerine kurulan Güneş Enerji Santralidir. Teknoloji üniversitesi olmamız münasebetiyle GES santraline sahip olmamız ve bir kısım enerji tüketimimizi karşılayacak santrallerin devriye alınması bizim için sevindirici bir gelişmedir.”
SÖZEN’DEN ULIBTK KONGRESİNİN ATÜ’DE DÜZENLENECEĞİ MÜJDESİ
Bilimsel faaliyetler ve toplumsal katkı sağlayacak programların önemine değinen Rektör Prof. Dr. Sözen, önümüzdeki Eylül 2025’de 25.’si gerçekleştirilecek Türk Isı Bilimi Tekniği Derneği ULIBTK kongresinin Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde düzenleneceğini müjdeledi. Sözen, bu tür bilimsel etkinliklerin Adana’da yapılacak olmasıyla, şehrin bilimsel gelişiminde öncü bir rol üstlenmeyi hedeflediklerini belirterek, geçen hafta bu konuda bize destek sağlayacak DAİMFED ile sponsorluk sözleşmesi imzaladıklarını, bu tür bilimsel faaliyetlerin Adana’da yapılmasına öncülük edeceklerini, basın aracılığı ile Adana’yı bilimsel olarak öncü şehirlerden biri yapmaya gayret edeceklerini sözlerine ekledi.
PROF. DR. ADNAN SÖZEN KİMDİR? KAÇ YAŞINDA, NERELİ, BİYOGRAFİSİ
Prof. Dr. Adnan Sözen, 1965 yılında Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde dünyaya geldi. Evli olan Sözen, Türkiye'nin saygın akademisyenlerinden birisidir.
Prof. Dr. Adnan Sözen, 1986 yılında Makine Mühendisliği alanında lisans eğitimini tamamladıktan sonra 1987 yılında Gazi Üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi olarak bilimsel kariyerine başladı. 1994 yılında doktorasını tamamlayan Sözen, enerji teknolojileri üzerine yoğunlaşan çalışmalarıyla dikkat çekti.
2003 yılında Michigan State Üniversitesi'nde yapay zeka tekniklerinin termal sistemlere uygulanması üzerine araştırmalar yapan Prof. Dr. Adnan Sözen, uluslararası alanda da tanınan bir akademisyendir. Toplamda 350 eseri bulunan Sözen'in eserlerine yaklaşık 8000 kez atıf yapılmıştı.
AD Scientific Index tarafından Endüstri ve İmalat Mühendisliği alanında dünyada 76. sırada yer alan Sözen, küresel ölçekte de tanınmakta.