Üniversite Öğrencilerine Kapora Dolandırıcılığı

Üniversite öğrencilerine kapora dolandırıcılığı uyarısı

Adana Emlakçılar Odası Başkanı Ülkü Uçar, üniversite eğitimi için başka şehirlere taşınacak öğrencilerin kiralık ev arayışında olduğu dönemde, kapora dolandırıcılığında artış yaşandığını belirtti. 

Üniversite öğrencilerine kapora dolandırıcılığı uyarısı

Uçar, özellikle sahte veya inşaat aşamasındaki konutların proje fotoğraflarıyla ilan vererek dolandırıcılık yapan kişilerin sayısının ciddi şekilde arttığını vurguladı. Gençlerin bu tür dolandırıcılıklardan korunması için 15 Eylül itibarıyla devreye girecek elektronik ilan doğrulama sisteminin önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından, üniversite eğitimi için şehir değiştirmeye hazırlanan öğrenciler, kiralık ev bulmak için çeşitli ilan portallarını kullanmaya başladı. Ancak, kira bedelini bilmedikleri evler hakkında yapılan araştırmalarda kapora dolandırıcılarının tuzağına düşme riski bulunuyor.

Adana Emlakçılar Odası Başkanı Ülkü Uçar, öğrencilerin barınma sorunlarının yanı sıra dolandırıcılardan da mağdur olma riskine dikkat çekti. Uçar, dolandırıcıların genellikle sahte veya inşaat aşamasındaki konutların proje görsellerini kullanarak, portallara ilan verdiklerini ve düşük fiyatlarla kapora alarak gençleri dolandırdıklarını söyledi. Dolandırıcılar, "Acil", "Sadece birkaç günlüğüne bu fiyat" veya "Şu kadar kapora yollayın, ev sizin" gibi baskılar yaparak hayali evler için kapora topluyor.

Uçar, yüksek kredi faizlerinin konut satışlarında yaşanan durgunluğa neden olduğunu belirterek, kiralık ev bulmanın da zorlaştığını ve bu nedenle öğrencilerin dolandırıcılık riskiyle karşı karşıya kaldığını ifade etti. Uçar, "Gençlerimiz emlak danışmanlarını tercih etmeli veya seçtikleri bölgede mutlaka bir emlak fiyat analizi yapmalıdır. 15 Eylül'de hayata geçecek elektronik ilan doğrulama sistemi, dolandırıcılık olaylarını önemli ölçüde azaltacaktır" dedi.

Uçar, yüksek konut kredisi faizlerinin kiralık konut talebini artırdığını ve bu durumun öğrenci evlerini bulmayı zorlaştırdığını vurguladı. Konut kredilerindeki yüksek faiz oranlarının aileleri kiraya yönlendirdiğini ve öğrencilerin ev bulma konusunda zorluk yaşadığını ifade eden Uçar, faiz oranlarındaki düşüşle birlikte kiralık evlerin boşalacağını ve sorunun bir nebze çözülebileceğini belirtti.

Öğrenciler ve aileler, bu dönemde dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli olmaları gerektiğini ve emlak danışmanlarıyla iletişime geçmeleri gerektiğini vurgulayan Uçar, dolandırıcılık mağduru olmamak için yetkili kişilerle çalışmanın önemini vurguladı.

 

Etiketler:
Adana HaberAdana Son DakikaEmlakKaporaDolandırıcılıkÜniversiteli

DİĞER HABERLER