YKS ve LGS Sınavına öğrenciler nasıl çalışmalı?

YKS ve LGS Sınavına öğrenciler nasıl çalışmalı?

Her sene düzenlenen LGS ve YKS sınavlarına öğrenciler nasıl çalışmalı, hangi yollar başarıya ulaştırır ve öğrencilerin sınav senesinde yapmaması gereken davranışlar nelerdir sorusuna cevap aradığımız şu günlerde Doğru Teknik Kişisel Gelişim Kursu Müdürü Güven Serin ile cevap aradık. Serin’ Sınavda başarıyı sağlamak isteyen öğrencinin yüksek ve süper zekaya sahip olmasına gerek yoktur. Asıl başarıya götürecek en temel anahtarımız düzenli ve planlı çalışmaktır.’ dedi.

 

YKS ve LGS Sınavına öğrenciler nasıl çalışmalı?

MUHABİR: MEHMET AKİF ORTAÇ

Güven Serin sınav senesinde olan öğrencilere yardımcı olmak adına www.gazette.com.tr’ye konuştu.

Kendinizden bahseder misiniz?

 

Ben Güven Serin, Doğru Teknik Kişisel Gelişim Kursu Müdürüyüm. Süleyman Demirel Üniversitesinden mezun oldum. Mezun olduktan sonra itibaren Adana’da çeşitli kurumlarda öğretmenlik mesleğimi icra ettim. Daha sonra arkadaşlarımla birlikte öğretim kadrosu kurarak Küçük Saatte bulunan Doğru Teknik Dershane ’sini açtık. Şu anda müdürü olduğum bu dershanede görev almaktayım.


 

Bize Sınavlardan ve bu sınavların işleyişlerinden bahseder misiniz?

 

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 8.sınıf öğrencilerimizin ortaokuldan mezun olduktan sonra liseye kayıt yapabilmesi için girdiği tek oturumlu bir sınavdır. YKS ise lise öğrencilerinin mezun olduktan sonra üniversitelere başvuru yapabilmek girdiği TYT ve AYT’den oluşan iki oturumlu sınava verilen isimdir. YKS Sınavı’nda öğrenciler TYT oturumu 120 soru 165 dakikada çözmeye çalışırken  AYT Sınavı ise bölümlerine göre öğrencilerin 80 soru 180 dakikada çözmeye çalıştıkları bir sınavdır. Bu sınavlar neticesinde öğrencilerimizin çözdüğü doğru cevap sayısına göre bir puan belirleniyor ve üniversitelere kendilerine açılan kontenjandan faydalanmak için tercihte bulunuyorlar.

 

Sınav senesinde bulunan öğrenciler verimli nasıl ders çalışmalı,ortam nasıl oluşturulmalıdır?

Sınavı kazanmak bir dizi kuralla gerçekleşir, öğrencinin yeterli materyal toplaması gerekmektedir. Materyaller Ders kitapları, soru bankaları, ders videoları, çalıştığı dersin özet kağıtları ve ders özetleri tam ve düzenli olmak koşuluyla çalışmaya başlamalıdır. Topladığınız kaynak ve materyalleri olabildiğince sessiz ve sakin bir ortamda kullanmanız gerekiyor.

 

Çalışırken dikkat etmeniz gereken kurallardan biri ders çalışmaya başladığınız süreyi çalışma ilerledikçe arttırmanız gerekmektedir. Başladığımızdaki süreyi kademeli olarak arttırmakta fayda var. Sınav vakti geldiğinde sınav süresinden daha fazla çalışma planı oluşturursak o sınavda bize rahatlık sağlar. Örnek vermek gerekirse sınav 120 dakikaysa bizim çalışma süremiz bunun üstünde olmalıdır ki sınava da bir yandan hazırlık olsun.

 

En önemli konumuz dersleri çalıştıktan sonra kendine deneme ve tarama yapması gerekiyor. Ders çalışmanın yanı sıra okullarda, dershanelerde veya kişisel gelişim kurslarında sınavlara katılarak kendinizi sürekli test etmesi gerekmektedir. Deneme ve taramalarda eksiğimizi daha da iyi gördüğümüz için hangi konuya ne kadar ağırlık vermemiz gerektiğini gösterir. Öğrendiğimiz konular üzerinden sürekli test soruları çözmek de başarıyı getiren bir diğer unsurdur. Gördüğünüz, öğrendiğiniz konulardan soru kaçırmamaya çalışın. Bunu sağlamak sizi hep bir adım olarak ileri götürür. Sınavda başarıyı bu yollarla sağlayabileceklerini düşünüyorum.

 

Öğrenciler günde kaç saat ders çalışmalıdır?

 

Öğrencilere belirli bir saat boyunca ders çalışın demek çok doğru değil. Bu kişiden kişiye değişen bir şeydir. Öğrenciden öğrenciye bu saatler farklılık gösterebilir. başlangıçta öğrencilerden istediğimiz çalışmayı periyotlara bölmesidir. Yani öğrencinin üç dört farklı periyotta kırk, kırk beş dakika arasında birer ders süresi boyunca bölmeden çalışmaya çalışın. Bunu sağlarsa öğrenci periyotlar 1 saat aralığına çıkacağı gibi çalışma süreside günlük 5-6 saatlere kadar yükseliş gösterir. Pomodoro tekniğini araştırıp çalışmak şu an ki süreçte en mantıklısı.


 

 

Sınavda Başarı Nasıl Sağlanır?

 

Sınavda başarıyı sağlamak isteyen öğrencinin yüksek ve süper zekaya sahip olmasına gerek yoktur. Asıl başarıya götürecek en temel anahtarımız düzenli ve planlı çalışmaktır. Başarı bir anda sağlanan bir şey değildir, başarı düzenli ve planlı çalışmanın getirisinde sağlanan bir durumdur. Çalışma esnasında sürekli verim alamayabilirsiniz bir hafta boyunca aldığınız başarıyı diğer hafta alamayabilirsiniz dediğimiz gibi bu bir süreçtir. Bu süreci başarıyla yönetirseniz başarı kaçınılmazdır. Pes etmeden hedeflerinize emin adımlarla ilerleyiniz.

 

 

Öğrencilerin sınava çalışırken doğru olarak düşündüğü fakat yanlış olan davranışlar nelerdir?

 

Öğrenciler çalıştığı konuların üzerine soru çözerken, işaretlediği her sorudan sonra cevap anahtarına bakıyorlar. Bu tamamen yanlıştır çünkü işaretlediğiniz sorular yanlış olursa diğer soruları çözerken moralinizin bozulmasına sebep olacaktır sonuç olarak ta verimliliği düşürecektir. Öğrenicilerimizde sık karşılaştığımız durumlardan biride kulaklıkla müzik dinleyerek ders çalışmak, bu çok yanlış bir davranıştır. Öğrencilerimize şunu söylüyoruz sınav esnasında müzik dinlemek için materyal olarak kulaklık vermeyecekler bu nedenden dolayı bu alışkanlık tamamen yanlıştır. Sınav esnasında her şeye toleranslı olmak gerekir sınav esnasında ortamdan gelen sesler sizi rahatsız edebilir fakat sınav esnasında da bunları yaşama ihtimalinizden dolayı anlayışla karşılamanız gerekmektedir. Sınav esnasında müziğe değil etrafınızdaki seslere alıştırmanız gerekmektedir kendisini.

 

Öğrencilere ve velilere buradan ne demek istersiniz?

 

Süper, zeki olmak veya yüksek IQ'lu olmak sizi bir noktaya kadar götürecek Aziz Sancar'ın da dediği Mustafa Kemal'in de gösterdiği gibi bizi hedefimize götürecek şey çok ama çok çalışmak. Başarılı olmanın yolu disiplinli olmaktan ve çok çalışmaktan geçer. Bunun dışında kendi zekanıza güvenip de işleri oluruna bırakırsanız istediğiniz noktaya varamazsınız. Velilerden de ricam bu süreç içerisinde çocuklarının bir pandemi ve bir deprem geçirdiğini unutmamalı. Zaten hafiften bozuk olan bir düzen daha da sarsıntılı bir hale geldi, o yüzden öğrencilerimize karşı biraz anlayışlı olalım ve onlara destek olalım.


 

Etiketler:
#yks #sınav #çalışma #metodu

DİĞER HABERLER

15 Günlük Hava Durumu I Adana
15 Günlük Hava Durumu I Adana
19 Eylül 2024 Perşembe