Dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un doğduğu Şeker köyünde, yazarın hayatını ve edebi mirasını gelecek nesillere aktarmayı amaçlayan “Aytmatov’un Evreni” kültür ve anıt kompleksi törenle ziyarete açıldı.
Talas bölgesine bağlı Aytmatov ilçesinin Şeker köyündeki açılış törenine Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov da katıldı.

Aytmatov’un mirası gelecek nesillere aktarılacak
Törende, Aytmatov’un aile bağlarını, evlilikteki sorumlulukları ve geç fark edilen gerçek sevgiyi anlattığı “Kızıl Elma” hikayesini simgeleyen yapay elma ağacının önünde konuşan Caparov, teknolojik gelişmelerin yanı sıra tarihi ve milli değerlerin korunmasının önemine dikkati çekti.
Caparov, “Yeni Kırgızistan”ın inşasında Cengiz Aytmatov’un yaşamı ve eserlerinin kendilerine yol göstereceğini belirtti.
Aytmatov’un mirasının yalnızca kompleksin duvarları arasında korunmayacağını ifade eden Caparov, yazarın düşünce dünyasının gelecek kuşaklara aktarılmasının hedeflendiğini söyledi.
Kırgızistan’ın dünyaya tanıtımına katkı sağlayacak

“Aytmatov’un Evreni” projesinin Kırgız halkının manevi dünyasında özel bir yere sahip olduğunu belirten Caparov, kompleksin yalnızca Aytmatov’un doğduğu Şeker köyünün değil, tüm Kırgızistan’ın dünyaya tanıtılmasına katkı sağlayacağını ifade etti.
İnşaatına başlandıktan sonra uzun süre tamamlanmayı bekleyen projenin nihayet hayata geçirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Caparov, eserin yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.
Türkiye’de “Selvi Boylum Al Yazmalım” ile tanındı
Eserleri çok sayıda dile çevrilen Cengiz Aytmatov, Türkiye’de özellikle 1970 yılında kaleme aldığı “Selvi Boylum Al Yazmalım” eseriyle geniş kitleler tarafından tanındı.
Aytmatov’un eserinden uyarlanan, başrollerinde Kadir İnanır ve Türkan Şoray’ın yer aldığı 1977 yapımı “Selvi Boylum Al Yazmalım” filmi, Türk sinemasının unutulmaz yapımları arasında yer aldı.
Aytmatov’un hayatı ve edebi mirası
Cengiz Aytmatov, devlet adamı Torekul Aytmatov ile Tatar asıllı tiyatro sanatçısı Nagima Aytmatova’nın çocuğu olarak 12 Aralık 1928’de Talas bölgesindeki Şeker köyünde dünyaya geldi.
2008 yılında bir belgesel çekimi için gittiği Kazan’da rahatsızlanan Aytmatov, tedavi için götürüldüğü Almanya’da 10 Haziran 2008’de 79 yaşında hayatını kaybetti. Aytmatov’un naaşı, Bişkek yakınlarındaki Ata-Beyit Ulusal Tarih ve Anıt Kompleksi’nde babasının mezarının yanına defnedildi.
Etiketler:
Cengiz Aytmatov Aytmatov’un Evreni Aytmatov Aalamı Şeker Köyü Kırgızistan Sadır Caparov Selvi Boylum Al Yazmalım Cengiz Aytmatov Eserleri