Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Süt ve Süt Ürünleri Üretimi, 2020 Kasım ayı oranlarını açıkladı.
TÜİK tarafından yapılan açıklamada, Kasım ayında bir
önceki yılın aynı ayına göre toplanan inek sütü miktarı yüzde 1,2 arttı,
Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 arttığı
belirtildi.
Yapılan açıklamada, Kasım ayında ticari süt işletmeleri tarafından
toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,5, protein oranı ise ortalama yüzde
3,2 olarak tespit edildiği bildirildi.
Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından
yapılan içme sütü üretimi yüzde 7,5 artarak 138 bin 319 ton olarak gerçekleşti.
Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine
göre içme sütü üretimi yüzde 10,9 artarak 1 milyon 472 bin 222 ton olarak
gerçekleşti.
Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından
yapılan yoğurt üretimi yüzde 6,4 azalarak 83 bin 745 ton, Ocak-Kasım döneminde
ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,3 azalarak 1 milyon 23 bin 884
ton olarak gerçekleşti.
Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, diğer peynirler (koyun, keçi,
manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri) yüzde 189, yağsız süt
tozu yüzde 11,2, kaymak üretimi yüzde 8,4, inek peyniri üretimi yüzde7,
tereyağı üretimi yüzde 4,8 artarken, tam yağlı süt tozu üretimi yüzde 13,2,
ayran üretimi yüzde 26,5, azalmıştır.
Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre inek peyniri yüzde
9,9, tam yağlı süt tozu yüzde 8,7, kaymak üretimi yüzde 7,5, tereyağı üretimi yüzde
5,9, yağsız süt tozu yüzde 5,4 artarken, diğer peynirler (koyun, keçi, manda ve
karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri) yüzde 4,4 ve ayran üretimi yüzde15
azaldığı açıklandı.