Bitkisel üretim bir önceki yıla göre arttı

Bitkisel üretim bir önceki yıla göre arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Adana Bölge Müdürlüğü, 2020 Bitkisel Üretim İstatistikleri sonuçlarını açıkladı.


TÜİK Adana Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, üretim miktarları, 2020 yılında bir önceki yıla tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 8,7, sebzelerde yüzde0,3, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 5,8 oranında artış gösterdiği belirtildi.

Açıklamada, Üretim miktarlarının 2020 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 69,3 milyon ton, sebzelerde 31,2 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 23,6 milyon ton olarak gerçekleştiği bildirildi.

Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 8,1 oranında artarak yaklaşık 37,2 milyon ton olarak gerçekleştiği ifade edildi.

Bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 8,8 oranında azalarak yaklaşık 5 bin ton, kırmızı mercimek yüzde5,9 oranında artarak yaklaşık 328,4 bin ton, yumru bitkilerden patates ise yüzde 4,4 oranında artarak 5,2 bin ton oldu.

Tütün üretiminin yüzde 12,2 oranında artarak 76,5 bin ton, şeker pancarı üretiminin ise yüzde 16,3 oranında artarak 21 milyon ton olarak gerçekleşti.

Sebze ürünleri üretim miktarının 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,3 artarak yaklaşık 31,2 milyon ton oldu. Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerde yüzde 0,7, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzeler ise yüzde 3,4 oranında arttı.

Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 2,8, kuru soğanda yüzde 3,6, salçalık kapya biberde yüzde 4,6 oranında artış, karpuzda yüzde 9,8, kavunda yüzde 2,9, hıyarda yüzde 1,6 oranında azalış oldu.

Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5,8 oranında artarak yaklaşık 23,6 milyon ton olarak gerçekleştiği ifade edildi.

Turunçgil meyvelerinden mandalinanın yüzde 13,3, sert kabuklu meyvelerden antep fıstığının ise yüzde 248,7 oranında arttığı bildirildi.

İncirde yüzde 3,2, muzda ise yüzde32,8 oranında artış oldu. Süs bitkileri üretim miktarının 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3,5 oranında azaldığı;süs bitkileri üretimi içindeki paylar incelendiğinde ise kesme çiçeklerin yüzde 60,9, diğer süs bitkilerinin yüzde 39,1'lik bir paya sahip olduğu ifade edildi.

Dış mekan süs bitkileri üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 3,6 oranında arttığı, kesme çiçek üretiminin yüzde 7,7, iç mekan süs bitkileri üretiminin ise yüzde 6,2 oranında azaldığı açıklandı.

 

 

 

Görüşlerinizi Bildirin

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.

DİĞER HABERLER