Çukurovalı üreticinin Rus uçağının düşürülmesinin ardından bu ülkenin 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren bir çok tarım ürününe yasak getirmesi nedeniyle ihracatta büyük sorun yaşadığını, karşılıklı iyi niyet görüşmelerine rağmen sorunun giderilmediğini dile getiren Tümer şöyle konuştu:
"Rusya, 1 Ocak'tan itibaren Türkiye'den domates, soğan, arpacık soğanı, karnabahar, brokoli, salatalık, portakal, mandalina ve diğer turunçgil meyveleri, elma, üzüm, armut, şeftali, kayısı, erik, çilek ve karanfil alımını durdurdu. Geçtiğimiz günlerde iki ülkenin karşılıklı iyi niyet açıklamalarına rağmen bu yasakların kalkmadığını görüyoruz. Yaş sebze-meyve ve özellikle narenciye üreticisi ihracat gerçekleştiremezse ülkemizde ve Çukurova'da büyük hüsran yaşanır."
Hükümetin bu konuya acilen eğilmesi gereğine işaret eden Tümer, Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi (Rosselhoznadzor) Başkan Yardımcısı Vasiliy Lavrovski'nin Türkiye'nin Rus piyasasına ürün gönderecek işletmeler ve depolardaki kural ihlallerini yok etmesi gerektiğini bildirdiğini hatırlattı.
Rus temsilcilerinin Rus piyasasına ürün gönderecek Türk işletmeleri ve depoları denetlemek üzere Türkiye'ye geldiğini, ardından Lavrovski'nin Türk işletmelerinin ve ilgili bakanlıkların ilk olarak bitkisel ürünlerin kalitesinden dolayı endişe duymaları gerektiğini açıkladığını belirten Tümer, şunları kaydetti:
"Üreticilerimizden ve ihracatçılarımızdan edindiğimiz bilgilerin yanı sıra yerinde gördüğümüz işletmelerimizin Rusya'nın ithalat gerçekleştirdiği diğer ülkelerden herhangi bir eksiği yok. Ürün kalitemiz dünyada parmakla gösterilecek düzeyde ve paketleme tesislerimiz de son derece steril durumdayken, açıklamaları yetersiz bulmamıza rağmen Rus yetkililerin bahsettiği kriterlerin kısa süre içerisinde hayata geçirilebileceğine inanıyorum. Hükümet yetkililerinin ve tarım paydaşlarının acilen bir araya gelerek durumu gözden geçirmesi gerekiyor."