Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde bilimsel çalışmaların yanı sıra tüketiciye sunulmak için doğal ortamda yetiştirilen hindiler, yılbaşı sofralarını süslemek için satışa sunuldu.
ÇÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof.
Dr. Mikail Baylan, AA muhabirine, 5 yıldır üniversitede bronz hindilerin
et, yumurta verimlerini arttırmak, alternatif kanatlı üretimini
yaygınlaştırmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
HİNDİ VİTAMİN VE
MİNERAL BAKIMINDAN ÇOK DEĞERLİ BİR GIDADIR
Baylan, Türkiye'de 2 milyon 200 bin ton civarında
tavuk eti üretiminin olduğunu, hindi üretiminin ise 55 bin ton civarında
kaldığını belirtti.
Türkiye'deki hindi üretiminin Avrupa Birliği
ülkeleriyle kıyaslandığında çok düşük düzeyde olduğunun altını çizen Baylan,
şöyle devam etti:
"Hindi, kırmızı ile beyaz et arasında kalan, proteini
hem tavuk hem de kırmızı ete göre daha yüksek olan yağ ve kolestrol içeriği
düşük, vitamin ve mineral içeriği bakımından yüksek, çok değerli bir
gıdadır. Dünyada üretilen kanatlı et üretiminin yüzde 6'sı hindidir,
gelişmiş ülkelerde ortalama yüzde 10-15'dir. Bizim ülkemizde ise üretilen
kanatlı eti üretiminin yüzde sadece 2,5'u hindi üretimidir. Gelişmiş
ülkelerde yılın bir günü değil, her günü tüketilmekte.
Ortalama kişi başına tüketim 10, kimi ülkelerde 15
kilogramdır. Bizim ülkemizde maalesef yılın son günlerine yılbaşına yönelik
tüketim ve üretim söz konusu olduğundan kişi başı hindi eti tüketimi 600-650
gram civarıdır."
Şu an ellerinde açık alanda yetiştirdikleri ve kendi
ürettikleri yemleri kullanarak besledikleri 450 civarında bronz cinsi hindi bulunduğunu
ifade eden Baylan, bunların bir kısmını kilogramı 25 liradan yılbaşı için
satışa çıkardıklarını söyledi. AA