Kuzey Doğa Derneği tarafından kurulan merkez, son dört yılda uydu vericisi takılan 22 bozkır delicesinden toplam 585 bin 746 kilometre veri topladı ve bu veriler 498 gündür inceleniyor.
Kuzey Doğa Derneği Başkanı Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, Iğdır’ın Tuzluca ilçesindeki merkezde, bozkır delicelerine en fazla uydu vericisi takılan yerin Aras Nehri Kuş Cenneti olduğunu belirtti. "Zamanla, kuşları zarar vermeden yakalama tekniklerini geliştirdik. Bu sayede dünyada en fazla bozkır delicelerinin takip edildiği merkez olduk," dedi.
Takip edilen bozkır deliceleri, üreme, beslenme, kışlama alanları ve göç rotaları hakkında önemli bilgiler sağlıyor. Elde edilen veriler, Türkiye'nin kuzeydoğusunun ve Aras Kuş Cenneti'nin küresel kuş bilimindeki önemini vurguluyor.
Prof. Dr. Şekercioğlu, bu kuşların Sibirya’nın kuzeyinden Nijerya çöllerine kadar geniş bir alanda göç ettiğini belirterek, "Oluşan harita inanılmaz. Savaş içinde olan Orta Doğu'dan göç ediyorlar ve bu kuşların güvenle araştırılabileceği en önemli noktalardan biri Aras Kuş Cenneti," ifadelerini kullandı.
Etiketler:
Bozkır Delicesi Kuş Araştırmaları Iğdır Haberleri Doğa Koruma Uydu Takibi