MİT, 1920-1948 dönemine ait istihbarat raporlarını ilk kez açıklıyor

MİT, 1920-1948 dönemine ait istihbarat raporlarını ilk kez açıklıyor

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), özel koleksiyonunda bulunan 1920-1948 dönemine ait resmi istihbarat belgelerinin bir kısmını kamuoyuyla paylaştı

MİT, 1920-1948 dönemine ait istihbarat raporlarını ilk kez açıklıyor

MİT, 1920-1948 Dönemine Ait İstihbarat Belgelerini İlk Kez Yayınladı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 1920-1948 yılları arasında hazırlanan 17 resmi belgeyi, internet sayfasında kamuoyuyla paylaştı. Bu belgeler, MİT'in özel koleksiyonunda yer alıyor ve en eskisi 1920 tarihli.

Yayınlanan belgeler arasında, 1920'lerde Adana ve Mersin'deki konsolosluklar ve maske kuruluşlarıyla ilgili bilgilerin yer aldığı, Milli Emniyet Hizmeti Riyaseti (MAH) tarafından derlenen raporlar bulunuyor. Ayrıca, İstiklal Harbi sırasında "Karakol Cemiyeti" ile bağlantılı bir İngiliz casusu olan Mustafa Sagir'e dair 1921 tarihli Osmanlıca belge de sergileniyor.

Diğer belgeler arasında "Rebeka" kod adlı kadın casusa ait raporlar, çeşitli mühürlü yazılar ve MAH'ın kuruluşuyla ilgili kararlar yer alıyor. Öne çıkan belgelerden biri, Sovyet yazar Maksim Gorki'nin "Ana" romanının film olarak gösterime girmesiyle ilgili endişeleri içeren bir rapor.

Bu belgeler, Türkiye'nin erken Cumhuriyet dönemi istihbarat faaliyetlerine dair önemli bilgiler sunuyor ve MİT'in resmi internet sitesinden erişilebilir.

MİT, Halide Edip Adıvar ve Goebbels Hakkında İstihbarat Belgelerini Yayınladı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Halide Edip Adıvar ile ilgili 1935 tarihli bir bilgi talebine dair belgeleri de internet sayfasında paylaştı. Dahiliye Vekaleti'ne bağlı Emniyet Umum Müdürlüğü, Adıvar hakkında bilgi isterken, MAH Reis Vekili Naci Perkel’in yanıtı dikkat çekti: "Biz casus takip ediyoruz. Rauf, Halide olsa olsa rejime karşı olabilirler. Peşlerine düşmedik ki."

Yayımlanan belgeler arasında, MAH’ın Hatay'ın anavatana katılması çabaları ve 16 Haziran 1938 tarihli raporlar da bulunuyor. Bu raporlarda, Fransızların önceliklerinin Tunus, Cezayir ve Fas olduğu bilgisine yer veriliyor.

Ayrıca, MİT'in internet sitesinde, 1939'da Türkiye’ye gelen Alman Propaganda Bakanı Joseph Goebbels hakkında hazırlanan bir rapor da mevcut. Rapor, Goebbels'in İstanbul’a gelmesiyle ilgili olarak MAH mensubu bir gazetecinin onun peşine düştüğünü belirtiyor.

Son olarak, 1948'de MAH Reisi Naci Perkel imzasıyla, şüpheli görülen bir kişiye dair Ankara Bölge Amirliği'ne gönderilen talimat da yayımlanan belgeler arasında yer alıyor. Bu belgeler, Türkiye’nin erken Cumhuriyet dönemi istihbarat faaliyetlerine dair önemli bilgiler sunuyor.

 

Etiketler:
MİThalideedipadıvar,istihbaratrapor

DİĞER HABERLER