Gazi Mihal Hamamı Restorasyonu

Edirne’deki 15. yüzyıl eseri Gazi Mihal Hamamı’nın restorasyonu devam ediyor

Edirne’de, tarihi Gazi Mihal Hamamı’nın yeniden hayata kazandırılması amacıyla başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor. 

Edirne’deki 15. yüzyıl eseri Gazi Mihal Hamamı’nın restorasyonu devam ediyor

Edirne’de, tarihi Gazi Mihal Hamamı’nın yeniden hayata kazandırılması amacıyla başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor. Vali Yunus Sezer’in talimatları doğrultusunda, şubat ayında başlayan restorasyon ekipleri ilk olarak tarihi yapının çevresindeki temizlik çalışmalarına odaklandı.

Kapıkule Sınır Kapısı yolu üzerinde bulunan 600 yıllık hamamda, iç ve bahçe alanlarında yapılan temizlik çalışmalarının ardından kazı çalışmalarına başlandı. Bu kazılarda, toprak altında birçok tarihi yapıya rastlandı. Erken dönem Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden biri olan Gazi Mihal Hamamı’nın dış cephe, çatı ve iç mekanındaki restorasyon çalışmaları eş zamanlı olarak sürdürülüyor.

Hamamda yapılan incelemelerde, Vali Sezer çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Sezer’e bu ziyaretinde Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Eyyüp Batuhan Ciğerci, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, ve Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç da eşlik etti.

"Edirne’nin Vitrini"

Vali Sezer, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazi Mihal Hamamı’nın Edirne için önemli bir tarihi yapı olduğunu belirtti. Kent merkezinin girişinde yer alan hamamın, Kapıkule’den yurda giriş yapanları karşıladığını vurgulayan Sezer, "Edirne'nin vitrini sayılacak bir yer olarak görülüyor. Uzun yıllar bakımsızlık ve atıl kalma nedeniyle yıkılmaya yüz tuttu. Hamamın bazı bölümleri, sedde çalışmaları sebebiyle yol yapılacak alana denk geldi." dedi.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen kazı çalışmalarının önemli bulgulara ulaştığını belirten Sezer, bu restorasyonun Edirne’ye değer katacak bir proje olduğunu ifade etti. Sezer, hamamın hem kadınlar hem de erkekler bölümüyle mimari açıdan son derece önemli bir eser olduğunu, çok kısa sürede restore edilerek tarihi ihtişamına kavuşacağını belirtti. Ayrıca, Gazi Mihal Köprüsü ve Gazi Mihal Camisi ile çevre düzenlemeleri yaparak bu alanı bir külliye gibi düzenleyeceklerini ve hem Edirne’yi hem de Bulgaristan’dan gelen ziyaretçileri karşılayacak bir vitrin oluşturacaklarını sözlerine ekledi.

Gazi Mihal Hamamı

Tunca Nehri kıyısında yer alan Gazi Mihal Hamamı, 1422 yılında Osmanlı'nın kuruluş döneminde büyük hizmetler vermiş Mihaloğulları’ndan Gazi Mihal Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Kesme taş ve tuğla malzemeyle yapılan hamam, orijinal yapısını büyük ölçüde korumaktadır. Gazi Mihal Bey Camisi ve İmaret Köprüsü ile bir külliye olarak inşa edilen hamam, 1829’da Ruslar’ın Edirne’yi işgal etmesinin ardından tamamen kapatılmıştır.

 

Etiketler:
EdirneGazi Mihal HamamıRestorasyonOsmanlı Mimarisi

DİĞER HABERLER

Çaydan Vegan Deri Sergisi
Çaydan Vegan Deri Sergisi
25 Mart 2025 Salı