Kahramanmaraş'ta ustaların elinde geleneksel yöntemlerle üretilen bakır ürünler başta Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olmak üzere İran ve Amerika'ya ihraç ediliyor.
Geleneksel el sanatları arasında yer alan ve bir asrı
aşkın süredir yapılan bakırcılık, Tarihi Kapalı Çarşı'da vatandaşların
karşısına çıkıyor.
Gaziantep'in oyma işçiliği, Erzincan'ın özel
işlemelerinin yanında Kahramanmaraş bakırı ise "dövme" tekniğiyle
dikkati çekiyor.
Bakırcı esnafının el emeği göz nuruyla tek tek işleyerek
meydana getirdiği ürünler hem yurt içinde hem de yurt dışında ilgi görüyor.
Sektöre emek veren birbirinden değerli ustaların ürettiği
tencere, kazan, kahve takımları, paşa mangalları, sürahiler, tepsiler çeşitli
motiflerle süslenerek yurt içinde ve yurt dışında pazarlanıyor.
"YILLIK 30 MİLYON DOLAR İHRACATIMIZ
BULUNUYOR"
Kahramanmaraş Bakırcılar Odası Başkanı Selamet Atlı, AA
muhabirine, kentte, bakırdan oyuncak, süs eşyası, mutfak araç ve gereçlerinin
tamamının üretimi ve ihracatının yapıldığını söyledi.
Kovid-19 süreciyle kentte bakırcılık sektörünün durma
noktasına geldiğini belirten Atlı, "Uzun bir süre hiç çalışmadık
diyebilirim. Bunun üzerine bakıra zam da geldi ancak son günlerde kimsenin
elinde hazır ürün kalmadı. Satışlar yeniden hızlandı ve herkesin yüzü gülmeye
başladı." dedi.
Kahramanmaraş'ın yöreye has dövme bakırla tanındığını
aktaran Atlı, şöyle devam etti:
"Geçmişten bu yana nereye gidersen git, dövme bakırı
gören Kahramanmaraş işi olduğunu söyler. Bakırda yıllık 30 milyon dolar gibi
bir ihracatımız bulunuyor. Aynı zamanda iç piyasaya da yine bir 30 milyon
dolarlık satışımız var. En çok Orta Doğu'ya, İran, Balkan ve Amerika gibi
ülkelere ihracat yapılıyor."
"BAKIRLARI DÜNYAYA PAZARLIYORUZ"
Sektör temsilcilerinden Hacı İspir ise Kahramanmaraş
bakırının en büyük özelliğinin, işlenmesinde dövme tekniği kullanılması
olduğunu ifade etti.
İspir, tek tek bakırı döverek şekil verdiklerini
aktararak, bakırdan, levhadan tabağa sunumluktan çaydanlığa kadar birçok ürün
yaptıklarını belirtti.
"Nasıl ki dondurmayı döverek tatlandırıyorsak,
bakırda da yine döverek şeklini veriyoruz." diyen İspir, şunları kaydetti:
"Dulkadiroğlu beyliği döneminde, Alaüddevle Bozkurt
Bey'in 1500 yılında bakırcılar çarşısını kurdurduğu rivayetlere göre
söyleniyor. O dönemden bu yana gelen bakırcılık bizim burada, ana, ata ve baba
mesleğimiz olarak geliyor. Şu anda ise biz bu bakırları dünyaya pazarlıyoruz.
Çin'in dünyada zarar veremediği tek meslek bakırcılıktır. Çünkü bakırcılık el
emeği göz nurudur." AAKahramanmaraş'ın bakırları yurt dışında ilgi görüyor
Kahramanmaraş'ta ustaların elinde geleneksel yöntemlerle
üretilen bakır ürünler başta Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olmak üzere İran
ve Amerika'ya ihraç ediliyor.
Geleneksel el sanatları arasında yer alan ve bir asrı
aşkın süredir yapılan bakırcılık, Tarihi Kapalı Çarşı'da vatandaşların
karşısına çıkıyor.
Gaziantep'in oyma işçiliği, Erzincan'ın özel
işlemelerinin yanında Kahramanmaraş bakırı ise "dövme" tekniğiyle
dikkati çekiyor.
Bakırcı esnafının el emeği göz nuruyla tek tek işleyerek
meydana getirdiği ürünler hem yurt içinde hem de yurt dışında ilgi görüyor.
Sektöre emek veren birbirinden değerli ustaların ürettiği
tencere, kazan, kahve takımları, paşa mangalları, sürahiler, tepsiler çeşitli
motiflerle süslenerek yurt içinde ve yurt dışında pazarlanıyor.
"YILLIK 30 MİLYON DOLAR İHRACATIMIZ
BULUNUYOR"
Kahramanmaraş Bakırcılar Odası Başkanı Selamet Atlı, AA
muhabirine, kentte, bakırdan oyuncak, süs eşyası, mutfak araç ve gereçlerinin
tamamının üretimi ve ihracatının yapıldığını söyledi.
Kovid-19 süreciyle kentte bakırcılık sektörünün durma
noktasına geldiğini belirten Atlı, "Uzun bir süre hiç çalışmadık
diyebilirim. Bunun üzerine bakıra zam da geldi ancak son günlerde kimsenin
elinde hazır ürün kalmadı. Satışlar yeniden hızlandı ve herkesin yüzü gülmeye
başladı." dedi.
Kahramanmaraş'ın yöreye has dövme bakırla tanındığını
aktaran Atlı, şöyle devam etti:
"Geçmişten bu yana nereye gidersen git, dövme bakırı
gören Kahramanmaraş işi olduğunu söyler. Bakırda yıllık 30 milyon dolar gibi
bir ihracatımız bulunuyor. Aynı zamanda iç piyasaya da yine bir 30 milyon
dolarlık satışımız var. En çok Orta Doğu'ya, İran, Balkan ve Amerika gibi
ülkelere ihracat yapılıyor."
"BAKIRLARI DÜNYAYA PAZARLIYORUZ"
Sektör temsilcilerinden Hacı İspir ise Kahramanmaraş
bakırının en büyük özelliğinin, işlenmesinde dövme tekniği kullanılması
olduğunu ifade etti.
İspir, tek tek bakırı döverek şekil verdiklerini
aktararak, bakırdan, levhadan tabağa sunumluktan çaydanlığa kadar birçok ürün
yaptıklarını belirtti.
"Nasıl ki dondurmayı döverek tatlandırıyorsak,
bakırda da yine döverek şeklini veriyoruz." diyen İspir, şunları kaydetti:
"Dulkadiroğlu beyliği döneminde, Alaüddevle Bozkurt
Bey'in 1500 yılında bakırcılar çarşısını kurdurduğu rivayetlere göre
söyleniyor. O dönemden bu yana gelen bakırcılık bizim burada, ana, ata ve baba
mesleğimiz olarak geliyor. Şu anda ise biz bu bakırları dünyaya pazarlıyoruz.
Çin'in dünyada zarar veremediği tek meslek bakırcılıktır. Çünkü bakırcılık el
emeği göz nurudur." AA