Halk arasında “Gamma bıçağı” olarak biliniyor
Tedavinin başarısı sağlayan bir diğer konunun da ışın tedavisindeki gelişmeler olduğunu vurgulayan Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kadir Tufan, “Halk arasında Gamma Bıçağı olarak bilinen bu radyoterapi yöntemi özel bir cihaz yardımıyla 201 farklı ışın kaynağından gelen ışınların tümör bölgesine yoğunlaştırılması prensibi ile uygulanmaktadır. Klasik radyoterapi gibi beynin her noktası ışın almamakta dolayısıyla beyin üzerindeki yan etkileri daha düşük olmaktadır” dedi.
Hangi tümörler tedavi ediliyor
Doç. Dr. Kadir Tufan, genel olarak derin yerleşimli, 3,5 cm’den küçük, çeşitli nedenlerle ameliyat düşünülmeyen hastalara bu yöntemin rahatlıkla uygulanabildiğini belirterek, “Vücudun başka bir yerinden sıçramış olan (metastaz) tümörlerde de bu yöntem oldukça etkindir. Üstelik birden fazla sayıda sıçramış tümörü bulunan hastaların tek seansta tedavisi mümkündür” diye konuştu. Tufan, bu yöntemin bazı iyi huylu tümörlerde ve nadiren de beynin kötü huylu tümörleri ile beyindeki uygun büyüklük ve yerleşimdeki damar yumaklarının tedavisinde de oldukça etkili olduğunu kaydetti.
Hasta ile konuşa konuşa tedavi
Gamma Knife tedavisinin bıçaksız, kansız günübirlik bir tedavi tekniği olduğunu ifade eden Doç. Dr. Tufan, şöyle devam etti:
“ Hasta işlem sabahı aç olarak gelir. Hastanın başına lokal anestezi ile stereotaktik çerçeve takılır. Ardından hastaya başında çerçeve MR çekilir. Mr görüntüleri Gamma Knife ünitesinde incelenerek hastanın tedavisi özel hesaplamalar ile planlanır. Ardından hasta tedaviye alınır. Tedavi hastanın kamera ile gözlenebileceği hasta ile konuşulabilen özel kapalı bir odada gerçekleştirilir. Tedavi süresi hastanın tedavisine bağlı değişmekle beraber ortalama 1 saattir. Tedavi sonrası hasta kendini iyi hissediyorsa evine gidebilir. Günübirlik bir tedavidir ve yatış gerektirmez.”
Hangi merkezlerde yapılıyor?
Gamma Knife tedavisinin İstanbul ve Ankara’da bazı merkezlerde uygulandığını ifade eden Doç. Dr. Tufan, “Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanemizde de tarafımızca yaklaşık 4 yıldır bu tedaviyi gerçekleştiriliyor. Bugüne kadar yaklaşık 1500 hasta bu yöntem ile başarılı bir şekilde tedavi edildi” dedi.