Özellikle dini bayramlarda gıda piyasasında önemli bir canlanma
olduğunu belirten TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus
Alparslan, bayramda aşırı tüketimin yanı sıra tüketilen gıda ürünlerinin
güvenilirliği ile ilgili risklere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak uzmanlık
alanlarından birinin de bilinçli gıda tüketimi ile ilgili her durumda
bildiklerini halkla paylaşmak olduğunu ifadede eden Alparslan, yılın belli dönemlerinde özellikle de dini
bayramlar öncesinde belli bir canlığının yaşandığı gıda piyasasında bazı
risklerin olduğunu kaydetti. VATANDAŞ GIDA ALIRKEN BİLİNÇLİ OLMALI
Bu konuda vatandaşları bilinçli olmaya çağıran TMMOB Gıda
Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, Bayramlar öncesi ortaya
çıkan canlılığın her zaman gıda güvenliği esaslarının gözetilerek ortaya
çıktığını söylemenin mümkün olmadığını belirtti. Alparslan daha sonra şöyle
konuştu;
“Özellikle seyyar satışların bu dönemlerde artış
gösterdiğini, şehrimizde yaşayan herkes gözleyebilmektedir. Bunun yanı sıra özellikle
şekerleme, et ürünleri gibi ürünlere talep artışı ile birlikte, bu gıdaların
üretimi de doğal olarak arttırmaktadır. Bu durum üretici esnaf bakımından
ticari olarak istenen bir durum olsa da artan üretim miktarı, hijyen ve üretim
teknolojisi bakımından gösterilmesi gereken özeni olumsuz yönde etkileme riski
taşımaktadır. Bu nedenle bayramda
dostların akrabaların bir araya geldiği, ikramların bol bol sunulduğu mutlu
zamanlarımızın tadını kaçırmamak için tüketilen gıdalara dikkat etmek gerekir”
ETİKET BİLGİLERİNİ KONTROL EDİN!
Bayram hazırlığında olan vatandaşlara gıda alışverişiyle
ilgili bazı pratik bilgiler veren Alparslan, şu uyarılarda bulundu;
“Tüketeceğimiz kadar gıda almalıyız, daha fazla değil. Özellikle sıcak havalarda açıkta satılan
gıdaların sıcaklık, toz, toprak, sinek - böcek maruziyeti nedeniyle gerek
mikrobiyolojik gerekse fiziksel ve kimyasal açıdan bozulmalarının çok daha
kolay olduğu bilinmeli, açıkta satılan gıdaları satın almamalıyız. Soğukta muhafaza edilen gıda ürünlerini
alışverişin sonunda almalı, en kısa sürede buzdolabına ulaştırmalıyız. Alacağımız gıda ürünlerinin etiket
bilgilerinde özellikle son tüketim tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihine
dikkat etmeliyiz, etiket bilgilerinde belirtilen saklama şartlarını hem satış
yerinde aramalı hem de kendimiz sağlamalıyız.
Mutfak koşullarımızda gıda hazırlarken genel hijyen kurallarına uygun
davranmalı, ürünleri uzun süre oda sıcaklığında bırakmamalıyız. Yiyeceklerimizi
sadece tüketebileceğimiz miktarlarda hazırlamalıyız, sofralarımızda miktardan
ziyade çeşitliliğe yer vermeliyiz”
Ramazan ayı boyunca oruç tutan vatandaşlara da uyarılarda
bulunan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan,
“Oruç tutan vatandaşlarımız beslenme şekline bağlı olarak belli bir
değişkenliğe uğrayan metabolizmalarını yeniden ani bir değişkenliğe
uğratmamalı, beslenme şekli açısından daha yumuşak bir geçiş göstermelidir. Aşırı yağlı, karbonhidratlı yiyecekleri küçük
porsiyonlar şeklinde tüketmeliyiz” dedi.
Dünyada ve özellikle bölgemizde Irak, Suriye ve Filistin’de
yaşanmakta olan insanlık dramları nedeniyle buruk bir bayram geçireceklerini
aktaran Alparslan, “bu bilinç içerisinde, doğru bildiğimiz bazı yanlışların
bayramımızın tadını kaçırmayacağı, dostluk ve huzur içinde bir bayram geçirmeyi
diler, Adanalıların bayramını bir kez daha gönülden kutluyoruz” diyerek
sözlerini tamamladı.