Göz Sağlığını Koruyan Besinler: Medicana Sağlık Grubu'ndan Önemli Tavsiyeler

Göz Sağlığını Koruyan Besinler: Medicana Sağlık Grubu'ndan Önemli Tavsiyeler

Medicana Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ezginur Aksipahi, bazı besinlerin göz sağlığına önemli faydalar sağladığını vurguladı. 

Göz Sağlığını Koruyan Besinler: Medicana Sağlık Grubu'ndan Önemli Tavsiyeler

Medicana Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ezginur Aksipahi, bazı besinlerin göz sağlığına önemli faydalar sağladığını vurguladı. Aksipahi, uzayan ekran süreleri ve genetik faktörlerin göz sağlığını tehdit ettiğini belirterek, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

 Aksipahi, göz sağlığını korumak için somonun göz kuruluğuna, kivinin ise katarakta karşı koruyucu rol oynayabileceğini belirtti. Ayrıca A, C ve E vitaminleri bakımından zengin olan brokoli ve Brüksel lahanası gibi sebzelerin de göz sağlığında önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Lutein, zeaksantin ve beta karoten içeren A vitamininin, göz hücrelerini serbest radikallerden koruyarak retina sağlığını desteklediğini aktardı.

 Uzun süre ekran kullanımının göz kuruluğuna yol açabileceğini vurgulayan Aksipahi, gözlerin sürekli nemli tutulmasının önemine dikkat çekti. Somonun içerdiği omega-3 yağ asitlerinin, sarı nokta hastalığı ve göz kuruluğuna karşı koruma sağladığını ifade etti.

 Kivi ve yumurtanın da göz sağlığı için kritik öneme sahip olduğunu belirten Aksipahi,  "Kivi gibi meyvelerde esterleşmiş halde bulunan lutein, gözde makular dejenerasyon ve katarakt gibi yaşa bağlı ortaya çıkan görme sorunlarında koruyucu rol oynar. Aynı zamanda içerdiği zeaksantin maddesi ile gözlere gelen ışığın filtrelemesini sağlar. Çinko, lutein, zeaksantin ve A vitamini içeriğine sahip yumurta, tek başına göz sağlığı için gereken hemen her besin değerini içinde bulundurmaktadır. Sarı nokta, gözün görme merkezidir. Yumurta, sarı noktadaki koruyucu pigmentlerin artışında ve retinayı zararlı mavi ışınlarından korumada görev almaktadır"dedi.

 Yeşil yapraklı sebzelerin göz sağlığına katkısını anlatan Aksipahi, kabak, ıspanak ve karalahananın yüksek lutein ve zeaksantin içerdiğini belirtti. Ayrıca, E vitamini açısından zengin olan ay çekirdeği ve fındığın da görme sağlığı için önemli olduğunu vurguladı. Havucun beta-karoten ve portakalın C vitamini içeriği ile göz sağlığını desteklediğini söyleyen Aksipahi, süt ve süt ürünlerinin de A vitamini ve çinko bakımından zengin olduğunu ifade etti. Biberin, göz sağlığına olan katkıları nedeniyle çiğ tüketilmesinin önerildiğini belirtti. Aksipahi, "Göz sağlığı için dengeli bir beslenme şart. Besinlerin içerdiği vitamin ve mineraller, göz sağlığını korumada büyük rol oynuyor," diyerek, bu besinlerin düzenli tüketiminin önemini vurguladı.

 

Etiketler:
Sağlık

DİĞER HABERLER