HABER MERKEZİ- Kış aylarına girmeye hazırladığımız bu dönemde görülen değişken hava insanların ruhsal durumunu etkilemekle birlikte çeşitli hastalıklara yakalanma riskini de artırabiliyor. DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dr. Veysel Umut Sadıkoğlu “Aslında mevsimden bağımsız olarak bağışıklığımızı her zaman güçlü tutmalıyız. Ne kadar güçlü bir bağışıklık sistemimiz var ise o kadar hastalıklara karşı gücümüz var demektir” diyor.
Havaların giderek soğuduğu şu günlerde hüzünlü, kasvetli,
bol bulutlu havaları ile uyanmaya başladık. Kış ayları denince yüzümüzü
güldüren hatıraların yanında aklımıza öksürük, burun akıntısı, doktor odaları,
iğneler ve serumlar da geliyor. DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dr. Veysel Umut
Sadıkoğlu, yılların verdiği tecrübelere rağmen bu kısır döngüden kurtulamayan
birey sayısının azımsanmayacak seviyede olduğunun altını çiziyor.
YETERLİ VE DÜZENLİ
UYKU İLE BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLÜ TUTABİLİRSİNİZ
Hastalıklara yakalanmada bağışıklığın önemli bir rolünün
olduğunu belirten DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dr. Veysel Umut Sadıkoğlu,
bağışıklığı güçlü tutmak için önce uykuya önem verilmesi gerektiğini söylüyor. Yeterli
ve düzenli uykunun önemine dikkat çeken Sadıkoğlu, aynı saatte uyuyup uyanmak
gerektiğini ve uykuda karanlık, sessiz, rahat bir ortamın tercih edilmesinin
gerektiğini anlatıyor. Fiziksel aktivite, haftanın en az 3 günü 45 dakikadan az
olmayan egzersizler de sağlığımızı için büyük önem taşıyor. Dr. Sadıkoğlu “Mümkünse
açık havada, oksijeni bol bir bölgede spora uygun kıyafetler ile tok olarak
egzersiz yapmaya çalışılmalı” dedi.
BAĞIŞIKLIKTA
BESLENMENİN YERİ ÇOK BÜYÜK
Beslenme düzenimizi proteini bol ürünlerden seçerek,
kırmızı et, yumurta, peynir, süt gibi ürünleri yeterli miktarda tüketmemiz
gerektiğini vurgulayan DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dr. Veysel Umut
Sadıkoğlu, kızartma, kavurma yerine ızgara, haşlama ve fırın yemeklerinin
tercih edilmesi gerektiğini söylüyor. Bağışıklığımızı güçlendirirken
Omega-3'ten zengin balıkların ve ceviz gibi kuru yemişlerin tüketilmesi,
yeterli vitamin alınması gerektiğini hatırlatan Dr. Sadıkoğlu, özellikle yüksek
C vitaminine sahip turuncu meyve ve sebzelerin (portakal, mandalina, kivi,
limon, kapya biber) beslenme planımızda olması gerektiğini belirtiyor.
EN ÖNEMLİSİ
MUTLULUK
Beta glutenin ana kaynağı tam tahıllar ve yulaf içeren
bir beslenme tarzının benimsenmesinin bağışıklığı güçlendirmede fayda
sağladığını bildiren DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dr. Veysel Umut Sadıkoğlu,
beyaz ekmek, makarna yerine tam tahıllı ekmekler ve bulgur tercih
edilebileceğini söylüyor. “Bağışıklığımızı güçlendirirken aynı zamanda genç
kalmamızı da sağlayacak glutatyon içeren avokado, brokoli, kuşkonmaz gibi
ürünler tercih edilmeli” diyen Sadıkoğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor: ”Çinko ve
selenyum içeren deniz ürünleri, yağlı tohumlar beslenmede ihmal edilmemelidir.
Yüzyılların bize öğrettiği probiyotik kaynağı olan fermente ürünler; kefir,
turşu ve yoğurt gibi gıdaların günlük olarak tüketimine özen gösterilmeli.
Bütün bunlar önemli ama en önemlisi mutluluk! Havalar nasıl olursa olsun sizin
havanız her derde derman olacaktır. ”