Obezitenin hızla
artmaya başlaması, Amerikalı bilim adamlarını önleyici tedbirler aramaya
itiyor. Bu sebeple obezite ile mücadelede her gün yeni bir bilgiye ulaşılıyor.
Bunların bir kısmı beslenme alışkanlıklarını şekillendirmeyi amaçlarken, bir
kısmı da yaşam tarzını etkileyecek ufak ipuçları içeriyor. Besinlerinize
baharat ekleyerek ve sos kullanımında değişikliğe giderek zayıflamanız mümkün.
İşte yaza fit girmenizi sağlayacak ipuçları...
1- Salata ve
çorbalarınıza sirke ekleyin: Son yıllarda yapılan araştırmalara göre sirkenin
kolesterol ve kandaki yağlanma seviyelerine olumlu etki gösterdiği
belirtiliyor. Balzamik sirke, yağ yakan genleri harekete geçirdiği bilinen
asetik asitten oldukça zengindir. Bu sebeple kilo vermenize yardımcı olur.
Sirkeyi doğrudan tüketmemeye dikkat etmek gerekir. Salata ve çorbalarınızı iki
kaşık sirke ile tatlandırabilirsiniz.
2- Lahana
turşusu yiyin: Kulağa ilginç gelse de lahana turşusu zayıflamaya yardımcı olan
besinlerin başında yer alıyor. Sauerkraut adıyla da bilinen lahana turşusu,
kilo kaybına yardımcı olabilecek bir probiyotik türü olan lactobacillus
plantarum içerir. Bağırsak ve sindirim sistemindeki iyi huylu bakteri oluşumuna
katkı sağlar. Yemeklerin yanında yoğurt tüketemiyorsanız, lahana turşusunu
garnitür olarak yiyebilirsiniz.
3- Zencefilin
faydaları saymakla bitmiyor: Yapılan
araştırmalardan birinde zencefilin; antienflamatuar etkisi sebebiyle,
kireçlenme tedavisinde tıpkı ilaçlar gibi etkili olduğu gösterildi. Zencefilin
diğer mucizevi faydaları arasında; boğaz ağrıları ve soğuk algınlığını tedavi
etmek de var. Hatta ağrılı eklemler üzerine kompres yoluyla uygulandığında
eklem ağrısında ciddi azalmaya sebep olduğu da yapılan bir çalışma neticesinde
gösterildi. Zencefilin bir diğer faydası ise zayıflamaya yardımcı olması. Columbia
Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar, bir bardak sıcak suya toz zencefil
katılarak tüketildiğinde tokluk hissi meydana getirdiğini açıklıyor. Zencefil,
özellikle taze zencefil; kolay bozulan ve küflenen bir gıdadır. Bu sebeple taze
almalı ve hızlı şekilde tüketmelisiniz. Zencefili yemeklerinize eklemek
istiyorsanız, ocaktan almadan önce eklemelisiniz çünkü zencefil, yağ ile uzun
süre pişirildiğinde acı bir tat bırakır.
4- Mayonez
yerine hardal: Mayonez yerine hardal kullanın. Yapılan araştırmalar, normalde
tükettiğiniz mayonezi hardalla değiştirmeniz halinde yaklaşık 85 kalori daha
azalacağınızı gösteriyor.
5- Tarçın
tüketin: Tarçının kan şekerini düzenlemeye yardımcı olduğu ve
diyabetlilertarafından kullanıldığı herkesçe biliniyor. Ayrıca tarçın, antienflamatuar
ve antioksidan etkisiyle de sağlık gündemindeki yerini aldı. Yapılan
araştırmalar, tarçının kalp ve kronik hastalık riskini azaltmada yardımcı
olduğunu gösterdi. Ayrıca hücre bozulma ve anormal büyümesine karşı da etkili
olduğu artık biliniyor. Bu da kanserle savaşta yeni bir umut kaynağımız olduğu
anlamına geliyor. Günde 3-6 gram arası tarçın tüketimi, tokluk hissi sağlayarak
zayıflamaya da yardımcı oluyor.
6- Yavaş
çiğneyin: Yapılan araştırmalara göre hızlı tüketilen besinler tokluk hissine
daha yavaş ulaşılmasına neden olur. Yiyecekleri normalde olduğundan iki kat
daha fazla çiğneyerek doygunluk hissine çok daha erken ulaşabilirsiniz.