Pek çok kişi kilo vermenin sağlıklı olacağını düşünürken,
pek de sağlıklı olmayan yöntemleri tercih edebilir. Ancak bazı beslenme
hataları kilo verdirebilir ama vücutta kalıcı hasarlara yol açabilir ya da
yeniden kilo almaya neden olur. En çok yapılan diyet hataları şöyle
sıralanabilir:
Öğün atlamak: Zayıflamak uğruna pek çok kişi öğün atlama
hatasına düşmektedir. Özellikle kahvaltı öğünü atlanmaktadır. Pek çok kişide
öğün atlandığı zaman kilo verilecek algısı bulunmakta. Ama bu yanlış bir
davranış biçimidir. Bir süre kilo verilir gibi görünse de, gerekenden daha az
kalori alındığı için metabolizma durur. Metabolizma durunca, kilo verme hızı
yavaşlar ya da kilo alınmaya başlanır. Diyete ilk başlandığında öğün atlayarak
hızlı kilo verilir ama iki ay sonunda kilo verme tamamen durur. Bu kez vücudu
şaşırtmak için yeni diyetlere başlanır ama bu kalıcı kilo vermeyi getirmez,
aksine verilen kilo iki misli halinde geri alınır.
Ekmek yemeyi bırakarak kilo vereceğini düşünmek: Genelde
karbonhidrat olmayan diyetlerle kilo verileceği algısı vardır ve bu yanlış bir
algıdır. Karbonhidratı tamamen kesmek kişiyi şekerli gıdalara, pastane
ürünlerine yöneltir. Bu anlamda yapılan en büyük hata ekmeği tamamen hayattan
çıkartmaktır. Ekmeğin içeriğindeki maddeler mutluluk hormonunun salgılanmasını
sağlamaktadır. Ekmek kesildiğinde, öğünde doygunluk sağlanmamaktadır. Bulgur,
karabuğday, makarna gibi besinler beslenmeden çıkartıldığında kişide mutsuzluk
hissi olur ve şekerli gıdalara yönelim artar. Diyet yaparken karbonhidratı ve
karbonhidratın en önemli kaynaklarından biri olan ekmeği bırakmamak gerekir. Bu
aşamada bireyler doğru karbonhidratı seçmeye çalışmalıdır. Beyaz ekmek yerine
tam buğday ekmeği; pirinç yerine bulgur tercih edilmelidir.
Hamur işi tüketmek: Poğaça, açma gibi pastane ürünleri
her gün tüketildiğinde hem vücuda zarar verir hem de kilo aldırır. Bir
tanesinin kalorisi 250 ile 450 civarında değişen bir poğaça arada bir
tüketilebilir ancak bunu sürekli hale getirmemek gerekir. Tam buğday unundan yapılan
bir dilim ekmek hem doyurucu olacaktır hem de içeriğindeki besin öğeleri kan
şekerini dengelediği için kilo verdirmeye yardım edecektir. Hamur işi ürünler
kan şekerini hızlıca yükseltip, hızlıca düşürür ve açlık hissini artırır. İlla
hamur işi yenmek isteniyorsa iki dilim ekmek yerine kahvaltıda yarım simit, bir
dilim ekmek yerine simidin üçte biri tüketilebilir.
Ödem yapar diye su içmemek: Bazı kişiler su içmenin ödem
yaptığını düşünüp fazla su tüketmek istemezler. Ama bu yanlış bir algıdır.
Aksine ödem atmak için su içmek gerekmektedir. Kilo başına 30 ml su
içilmelidir. Yani 60 kilo olan bir birey, günde 1.8 litre su tüketmelidir.
Soğuk havalarda vücut terlemediği için daha fazla ödem tutmaktadır. O nedenle
soğuk havalarda su tüketiminin artırılması gerekmektedir. Suyun yeterli
miktarda tüketilmemesi, hem sindirim sistemini hem de metabolizmayı
yavaşlatmaktadır. Günlük su tüketiminin gerekenden az olması, çay veya kahve
tüketimin fazla olması, vücudu susuz bırakan, metabolizmayı yavaşlar.
Porsiyonlara ve pişirme şekillerine dikkat etmemek: Pek
çok kişi porsiyon kontrolü yapmamaktadır. Diyetlerde genelde bol salata ibaresi
vardır. Ama bu bol salata kavramı bir kase miktarında olmalıdır. Örneğin bol
salata diyerek yarım kilo domates tüketilirse kilo alınır, bir domates
tüketilirse kilo verilir. Diyette kırmızı et varsa bu ızgaradır. Ama kişi
verilen gram kadar döner yemek isterse bu doğru bir beslenme olmaz. Pişirilme
şekillerinde görülmeyen yağ vardır. Özellikle meyvelerde ve kuruyemişlerde
porsiyon kontrolü yapılamamaktadır. “Kilo aldırmaz” diyerek verilen miktarın
fazlasını tüketmek kilo olarak geri dönmektedir.