Adana’yı sarsan cinayetler

Adana’yı sarsan cinayetler

Türkiye’nin en sıkı güvenlik tedbirlerinin uygulandığı İncirlik Hava Üssü, duyanları hayrete düşüren bir cinayete ev sahipliği yaptı. Aynı dönem başka bir katil zanlısı, cinayetten yıllar sonra bir siyasi partinin mitinginde, hayranlık duyduğu lideri dinlerken yakalandı. Yine o tarihlerde yaşanan farklı bir olayda, bir genç, öz kardeşini pantolonunu izinsiz giydiği gerekçesiyle öldürdü. Toplumu uzun yıllar etkisi altına alan ve hafızalardan silinmeyen eski cinayet dosyalarını aralamaya devam ediyoruz.


Adana’yı sarsan cinayetler

Her biri film gibi  

GAZETTE – Adana’da işlenen bu cinayetler çok konuşuldu, çok tartışıldı... Aradan yıllar geçmesine rağmen hala hafızalardan silinmeyen olayları, topluma ibret olması ve benzerlerinin bir daha yaşanmaması amacıyla, her yönüyle bir kere daha değerlendiriyoruz.

 İncirlik Üssü’nde cinayet

Adana'da, kendisi gibi servis şoförü olan arkadaşı 42 yaşındaki Abdullah Murat Taze'yi İncirlik Hava Üssü içinde bıçaklayarak öldüren 47 yaşındaki Murat Alcellat,  ardından cesedi minibüsün arka koltuğuna oturturak üs dışına çıkardı. Sonra tekrar dönüp olay yerindeki kanları temizledi. 

Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı, her yerinde güvenlik kamerası bulunan İncirlik Hava Üssü içinde işlenen cinayet, filmlere konu olacak cinstendi. İncirlik Hava Üssü'ne işçilerin taşınması için servis hizmeti veren bir firmada şoför olarak çalışan 4 çocuk babası Metin Alcellat, 14 Şubat 2008’de, birlikte çalıştığı şoför arkadaşı Abdullah Murat Taze ile servise çıkma yüzünden tartıştı. Saat 22.00'de İncirlik Hava Üssü'nün içindeki şirkete ait idari büroda yaşanan tartışmanın ardından Alcellat, arkadaşı Taze'yi göğsünden 2 bıçak darbesiyle öldürdü. İddiaya göre, katil zanlısı Alcellat, suçunu gizlemek ve cinayeti faili meçhule sokmak için plan yaptı. Alcellat, soğukkanlı şekilde öldürdüğü arkadaşının cesedini büro önündeki minibüse kadar sürükleyerek taşıdı. Daha sonra cesedi ‘yaşıyormuş’ izlenimi vermek için arka koltuğa oturtup üs dışına çıkarttı. Çıkış sırasında da hem kendi, hem de öldürdüğü arkadaşının üsse giriş çıkışta kullandıkları elektronik kartını da cihazdan geçirtti. Nöbetçi askere de “Arkadaş çok çalıştı yorgun, uyuyor” dedi. Cesedi İncirlik Hava Üssü dışına attıktan sonra katil zanlısı Alcellat, tekrar üsse giriş yapıp olay yerindeki kanları temizleyerek delilleri ortadan kaldırdı.

KORKUNCA İTİRAF ETTİ

Servis saatinin geçmesi üzerine işçiler şirket yetkililerini arayıp şoförlerin ortada olmadığını bildirdi. Servisin aksaması üzerine şirket yetkilisi, Alcellat'ı arayıp, “Neden servisi yapmadınız? Murat nerede?” diye sorması üzerine Alcellat, korkuya kapılıp arkadaşını öldürdüğünü itiraf etmek zorunda kaldı. Şirket yetkilisi Alcellat'ı jandarmaya götürerek teslim etti. Alcellat'ın gösterdiği yerde Taze'nin cesedi bulundu. Soruşturmayı tamamlayan cumhuriyet savcısı, Adana 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Savcı, ‘kasten adam öldürmek’ suçundan katil zanlısı Alcellat hakkında ömür boyu hapis cezası istedi.

Alcellat,  yargılandığı mahkemede, arkadaşını neden öldürdüğünü ve cesedini İncirlik Hava Üssü'nden nasıl dışarı çıkarttığını şöyle anlattı: “Abdullah Murat ile birlikte çalışmaktayız. Sabah 07.00'de görevi alır, ertesi günün sabahı 07.00'de görevi bırakırdık. Askeri üssün içinde servis hizmeti veriyorduk. Olaydan 2 gün önce birlikte çalıştığımız arkadaşımız Hüseyin, Abdullah'ın kışkırtmasıyla işten çıkartıldı. Olay günü saat 22.00'ye kadar bütün servisleri ben yaptım. Abdullah ise şirket binasında televizyon seyretti. Servis saatini beklerken ben bıçakla hazır çorbamı karıştırıyordum. Yorulduğumu söyleyip servise çıkması için kendisinden yardım istedim. Çıkmayacağını söyleyerek, ‘Sen çıkacaksın, çıkmazsan gerisini sen düşün. Hüseyin nasıl çıkartıldı, sen de çıkartılırsın’ diyerek beni tersledi. Ben de ‘Abdullah bu yiğitlik nereye kadar? Benim bakmakla yükümlü olduğum 4 çocuğum var’ deyince, bana ‘Ulan sen ne laf anlamıyorsun. Ben servise çıkmam. Bu kadar çocuk doğurmasaydın. Zamanında düşünseydin’ diyince sinirle elimdeki bıçağı göğsüne 2 kez batırdım. Hastaneye götürmek için kendisini sürükleyerek arabaya götürdüm. Ara koridora yatırdıktan sonra üsten çıktım. Hava üssünde Amerikan hastanesi olduğunu bir an için unuttum. Yola çıktım. Cesedi bıraktığım yerde nabzını ölçtüm. Nabzının atmadığını görünce cesedi bıraktım. Tekrar üsse dönüp paspas ile kan izlerini sildim. Biz 2 kişiydik. Gören olmadı. Patronuma durumu anlattım. O da beni jandarmaya götürüp teslim etti.” Sanık, müebbet hapis cezasına mahkum edildi.

 

Deniz Baykal hayranı katil

 

Adana’da, kızkardeşinin sevgilisini öldürüp, yanındaki arkadaşını da yaraladıktan sonra kaçan 28 yaşındaki Muhammet Ay, olaydan  4 yıl sonra İstanbul'da dönemin CHP lideri Deniz Baykal'ı açık hava toplantısında dinlerken yakalandı.

Serinevler Mahallesi, Mustafa Kemalpaşa Bulvarı üzerinde 21 Temmuz 2004’de meydana gelen olayda, Yumurtalık İlçesi’ne bağlı Yunusoğlu Köyü’nde yaşayan 19 yaşındaki Kadir Kızılhan, kız arkadaşı Hatun Ay (16)  ile buluşmak için arkadaşı Abdullah Gelen (19) ile birlikte geldiği Adana’da tabancayla vuruldu. Kadir Kızılhan olay yerinde hayatını kaybederken, koltuk altından ve başından ağır yaralanan Abdullah Gelen ise ölü numarası yaparak kurtuldu. Gelen, arkadaşını öldürüp kendisini yaralayan kişinin Hatun Ay'ın ağabeyi olan Muhammet Ay olduğunu söyledi. Muhammet Ay’ı her yerde arayan polis, 4 yıl boyunca zanlının saklanabileceği bütün adresleri tek tek araştırdı. Bazı operasyonlarda son anda polisin elinden kaçmayı başaran Ay’ın, İstanbul’da Bakırköy İlçesi’nde saklandığı saptandı. Zanlıyı yakalamak için Cinayet Bürosu’nun deneyimli polisleri arasından 4 kişilik özel ekip İstanbul’a hareket etti. Sahte kimlik kullanan Muhammet Ay’ın saklandığı evi takibe alan ekipler, zanlıyı 9 Kasım 2008 günü, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Bakırköy Belediyesi’nin düzenlediği bir dizi açılışta yaptığı konuşmayı dinlerken yakaladı. Aynı akşam uçakla Adana’ya getirilen Muhammet Ay, tutuklanarak cezaevine gönderilirken, bir süre sonra 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde son kez hakim önüne çıkarıldı. Suçlamaları kabul etmeyen Muhammet Ay, "Ne öleni ne yaralanan şahsı tanıyorum. Başka suçlardan arandığım için kaçıyordum. Suçsuzum ve beraatimi istiyorum" dedi. Saldırıda ölümden dönen Abdullah Gelen ise, “Kadir ile Hatun Ay’ın ilişkisi vardı. Olay günü kızla buluşmak için Adana’ya geleceğini söyleyip, kendisine eşlik etmemi istedi. Birlikte geldik, onlar buluşup konuşurlarken, Hatun'un ağabeyi Muhammet Ay durumu fark etti. Konuşma bahanesiyle bizi olay yerine getirdi. Kadir’e bizi öldüreceğini söyledim, Kadir de ‘Beni tanıyorlar, bir şey yapmaz’ dedi. Ancak otomobilden iner inmez Muhammet, Kadir’in kafasına tek el ateş etti. Ben kaçmaya başladım, arkamdan ateş etti, yaralanıp yere düştüğümde ölü numarası yaptım ama tek el daha sıktı. Sonra öldüğümü düşünerek bırakıp gittiî dedi. Mahkeme heyeti, cinayeti ağır tahrik altında işlediğine kanaat getirdiği sanığa 18 yıl, öldürmeye teşebbüs suçundan 15 yıl ve ruhsatsız silah bulundurmaktan da 1 yıl 4 ay olmak üzere toplam 34 yıl 4 ay hapis cezası verdi.

BABASI ANNESİNİ, AĞABEYİ DE BABASINI ÖLDÜRMÜŞ

Kadir Kızılhan’ın öldürülmesinden bir yıl önce 2003’ün Şubat ayında, Muhammet Ay’ın ağabeyi 28 yaşındaki Adem Ay, annelerini öldüren öz babası 55 yaşındaki Cemal Ay’ı kendilerine işkence yaptığı iddiasıyla evde tabancayla kurşunlayarak öldürmüştü. Olaydan bir hafta sonra yakalanan Adem Ay, “Babam annemi öldürüp cezaevinden çıktıktan sonra, bize işkence yapmaya başlamıştı. Kardeşlerim Hatun ve Muhammet’i sürekli dövüyordu. Bu yüzden öldürdümî demişti. Baba katili Adem Ay 15 yıl ağır hapis cezasına mahkum edilmişti.

Kardeşler arasında pantolon kavgası cinayetle bitti

Adana’da, tarım işçiliği yapan 27 yaşındaki Murat Güneş, kendi pantolonunu giydiği gerekçesiyle kızdığı kardeşini bıçaklayarak öldürdü.

Remzi Oğuz Arık Mahallesi’nde, 18 Ocak 2008 tarihinde meydana gelen olayda, çalıştığı narenciye bahçesinden yorgun halde eve dönen Murat Güneş, hemen yatağa girip uyumak istedi. Bu sırada televizyonu yüksek sesle izleyen 23 yaşındaki kardeşi Mahmut'u kızgın bir dille uyaran ağabey, "Bağırmana gerek yok" yanıtı alınca sinirlendi. Kardeşinin üzerinde kendi pantolonu bulunduğunu farkeden Murat Güneş, "Çıkar onu çabuk" deyince iki kardeş arasında kavga çıktı. Mahmut Güneş ağabeyinin kafasına sopayla vurdu. Murat Güneş ise kardeşini bacağından yaraladı. Mahmut Güneş götürüldüğü hastanede ölürken, katil zanlısı ağabey tutuklandı. 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaklaşık 5 ay yargılanan Murat Güneş, karar duruşmasındaki son savunmasında kardeşini kazayla öldürdüğünü, çok pişman olduğunu söyledi. “Böyle olmasını istemedim. Çok üzgünüm, istemeyerek oldu" diyen Güneş, "Televizyon ve pantolon yüzünden tartıştık. Yatmaya giderken sopayla kafama vurdu. Babamın odasına kaçtım. Peşimden geldi. Masanın üzerindeki bıçağı alıp kendimi korumak için bacağına salladım. Yaralandı. Öldüğünü sonradan öğrendim. Çok üzgünüm" dedi.

Mahkeme heyeti, Güneş’i, kardeşinin yaralama sonucu ölümüne neden olmaktan 15 yıl hapse mahkum etti, olayın ölen Mahmut’un tahriki sonucu meydana gelmesi ve duruşmadaki iyi halini dikkate alarak cezasını 9 yıl 4 ay 15 güne indirdi. Karar üzerine Güneş, mahkeme heyetine teşekkür etti.

 

DİĞER HABERLER

Almanya’da Kasalara Dev Soygun
Almanya’da Kasalara Dev Soygun
16 Şubat 2026 Pazartesi
Akaryakıta bayram indirimi
Akaryakıta bayram indirimi
5 Haziran 2025 Perşembe
Azerbaycan
Azerbaycan'ın Ufku Açılacak
28 Mayıs 2025 Çarşamba
Emine Erdoğan Yoğurt Mayaladı
Emine Erdoğan Yoğurt Mayaladı
28 Mayıs 2025 Çarşamba
Pakistan
Pakistan'la İşbirliği
26 Mayıs 2025 Pazartesi
ERDOĞAN: Ahtapot Gibiler
ERDOĞAN: Ahtapot Gibiler
23 Mayıs 2025 Cuma
Suriye ile Enerji İşbirliği
Suriye ile Enerji İşbirliği
22 Mayıs 2025 Perşembe
Bu Kez EGE Sallandı
Bu Kez EGE Sallandı
22 Mayıs 2025 Perşembe
Erdoğan Budapeşte Zirvesi
Erdoğan Budapeşte Zirvesi'nde
21 Mayıs 2025 Çarşamba