Fatiha Suresi okunuşu ve anlamı nedir ?

Fatiha Suresi nedir ? Anlamları nelerdir ?

Fatiha süresinin anlamı ve fazileti Fatiha süresi, İslam dininde büyük bir öneme sahiptir. Kur’ân-î Kerim'in ilk süresi olan Fatiha, aynı zamanda başlangıç anlamı taşımaktadır. Halk arasında Elham duası olarak bilinir. Kur’ân’ın içerdiği esaslar öz olarak bu sürede yer almaktadır.

Fatiha Suresi nedir ? Anlamları nelerdir ?

Ayrıca Fatiha süresinin sırrının çok büyük olduğu hakkında bilgiler alimler tarafından belirtilir. Alimler yedi gün üst üste okunması durumunda, kişinin dileklerini gerçekleştirebileceğini belirtirler. Hikmetleri arasında murada erme, doğruyu bulma, Allah'a yakın olma gibi durumlar bulunur.

Faziletleri arasında; başarılı olmak, yardım görmek, şefkat sahibi olmaya yöneltme gibi durumlar bulunur. Fatiha Suresi, kişinin düşmana üstün gelmesi, kötülüklerden korunması, mevki sahibi olması ve mülk edinmesi için okunabilen süreler arasında bulunur.

Üç İhlas bir Fatiha, İslam dininin kültürel bir kavramı olarak İhlas Süresi'nin üç defa ve Fatiha Süresi'nin bir defa okunması ile oluşturulan dörtlemedir. Halk arasında bu dörtleme adını İhlas Suresi'nin ilk sözcüğü Kulhû ve Fatiha Suresi'nin ilk sözcüğü Elham'dan alarak "Üç Kulhû Bir Elham" olarak ifade edilir.

 

Hasta bir kimsenin şifa bulması için de Faiha süresini okuruz. Vefat eden bir kişi için de okuduğumuz Fatiha suresini ruhlarına hediye edip sevap kazandırmak niyeti ile okuruz. Taziyelerde edilen dualardandır.


 

Fatiha Süresi Latin Harflerle Okunuşu

 

Bismillêhirrahmânirrahîm Elhamdulillêhi rabbil'alemin, Errahmânir'rahim, Mêliki yevmiddin, İyyêke na'budu Ve iyyêke neste'în, İhdinessirâtal mustêkîm, Sirâtallezine en'amte aleyhim ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâ-llîn.

 

Fatiha Süresi Anlamı (Diyanet Meali)

 

Bismillêhirrahmânirrahîm. Hamd, Âlemlerin Rabbi, Rahmân, Rahîm, hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) maliki Allah'a mahsustur. (Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil.

 

Kur’ân-î Kerim'in giriş süresi, yedi ayet olan Fatiha süresi, Kutsal kitabın iniş nedenini, içerisindeki bilgilerin ve hükümlerini özet biçiminde ihtiva ediyor. Fatiha süresinin konusu, Kur'ân’ın ne için gönderildiğine dair bilgiler vermenin yanı sıra, insanların yapıp yapmamaları gereken hususlar üzerinde duruluyor.

 

Bir hadiste;

 

ilim şehri olan Hz. Ali’ye bir seferinde “Allah’ın sırrı nerededir?” diyerek sorulur. O da “semavi kitaplardadır (Tevrat, İncil Zebur ve Kur’ân)” der. Tekrar sorulur “Semavi kitapların sırrı nerededir? O’da “Kur’ân-î Kerim’dedir” diye yanıt verir. “Kur’ân-î Kerim’in sırrı nerededir?” denilince Fatiha süresindedir der; ya Fatiha’nın sırrı nerededir denilince “Bismillêhirrahmênirahim’dedir der, ya besmelenin sırrı nerededir diye sorulunca “B” harfindedir, der. Peki B’nin sırrı nerededir diye sorulunca B harfinin altındaki noktasındadır” der ve ekler:

İmam Ali de B harfinin noktasıyım der.

Hz. Muhammed (s.a.â)

 

Burada vurgulanan hadis-i Serifte Kur'ân ve Ehl-i Beyt ile edilen duaların İlahi kata hızlı bir şekilde ulaşıp kabul olacak yönündedir.

Sevgili okurlar;

İster eş, ister iş, ister çocuk sahibi olmak gibi tüm ailevi ve günlük sıkıntılarınızın çözülmesini isterseniz yapmanız gereken Fatiha süresini dikkatlice ve içten okumak çok bereketlidir.

Fatiha suresi, mikrop, hastalık, haset ve nefret gibi tüm manevi belaları defeder.

 

- Evlerinizi Fatiha süresi okuyarak nurlandırın.

 

- Odalarınızds Fatiha süresi okuyun.

 

- Su içerken Fatiha süresi okuyun.

 

- Fatiha süresi fiil ve davranışlarınızı zabteder ve sözlerinizi düzene koyar.

 

- Fatiha süresini okumak; haset, kibir, ucub ve gurur gibi hastalıklarınıza şifa olur.

 

- Fatiha süresi sinir-stres gibi negatif tüm davranışlarınızdan kurtulmanıza yardımcı olur.

 

Allâh-u Teâlâ Fatiha süresini Kur’ân-î Kerim'de şöyle anlatır:

 

وَلَقَدْآتَيْنَاكَسَبْعًامِّنَالْمَثَانِيوَالْقُرْآنَالْعَظِيمَ”

 

Meali: “And olsun ki, sana daima tekrarlanan yedi ayetli Fatiha'yı ve Kur’ân-î Kerim Azimuşşan’ı verdik.”

 

Ayetteki vav harfi Kur’ân-î Kerim ve Fatiha süresini sanki aynıymış gibi eşitler.

Bazı âlimler şöyle demişlerdir:

 

"Kur'an'ın sırrı Fatiha suresinde saklıdır,

 

Fatiha suresinin sırrıda iyyake nabudu ve iyyake nestain ayetinde saklıdır. Fatiha suresi   farz namazlarda 17 kere okunmaktadır. “Neden?”  diye soran olursa  deriz ki sır Fatiha suresindedir.

 

Hayırlı evlat sahibi olmak için Fatiha Süresi okunuşu

Her gün Sabah namazının farzı ile sünneti arasında 41 defa Fatiha okuyan kişi; makam ve mevki sahibi olur. Fakirlik görmez, hastaysa şifa, zayıfsa kuvvet bulur. Emniyet içinde bulunur. Kısırsa çocuğu olur. İzzet ve şeref elde eder. Her farz namazlarının ardından 7 Fatiha okuyan kişiye hayır kapıları açılır.


 

Fatiha Süresi ile dilek duası

Şeyh Muhyiddin Arabi k.s.a. hazretleri şöyle buyurmuştur: Bir kimsenin çok mühim bir dileği olursa, akşam namazını kıldıktan sonra yerinden kalkmadan 40 defa Fatiha süresini okur ve en sonunda şu mübarek duayı; İlâhî îlmûke kêfin anis suâli ekfinî bi hakkil fâtihati suâlen ve keremike kêfin anil mekâli ekrimnî bi hakkil fâtihati mekâlen ve hasale mê fi zamîrî.

 

Yâ ilâhî! Senin ilmin benim isteğime yeterlidir. Fâtiha’nın hakkı için istek yönünden sen bana kâfi ol. Senin keremin benim sözüme karşı kâfidir. Fâtiha nın hakkı için bana kafi ol. Gönlümde olanı meydana getir.

 

Her zaman dualarda buluşmak dileğiyle.

 

 

 

DİĞER HABERLER