Astroloji

Çocukları Güneşten Korumanın 6 Altın Kuralı!

Çocukları güneşten korumanın altın kuralları

Yaz aylarında, parklarda, kumsallarda ve çimenlerde çocuklar keyifli zaman geçirirken güneşin zararlı etkilerinden korunmaları hayati önem taşır.

Acıbadem International Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şebnem Ersoy, güneşin zararlı etkilerinden korunmanın altın kurallarını anlatıyor.

Çocukların hassas cilt yapıları nedeniyle güneşten korunmaları gerekliliği ön plandadır. Güneş ışınları, D vitamini sentezi için önemli olsa da ozon tabakasında meydana gelen hasarlar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Dr. Şebnem Ersoy, çocuklarda en sık görülen güneş kaynaklı sorunların güneş yanıkları, güneş çarpması, cilt lekeleri ve benlerde artış olduğunu belirtiyor.

Özellikle çocukluk döneminde yaşanan güneş yanıkları ileride cilt kanseri riskini artırabilir. Çocuklarda güneşe maruz kalmanın, cilt kanseri gelişimi üzerinde önemli bir etkisi olduğunu vurgulayan Dr. Ersoy, çocuklara güneşten korunma alışkanlığının erken yaşlarda kazandırılmasının büyük önem taşıdığını ifade ediyor.

Güneşten Koruma Kuralları:

Güneş Kremleri: Çocuklarınızı güneş koruyucu faktörü yüksek olan güneş kremleriyle koruyun. Güneşe çıkmadan en az 30 dakika önce cilde sürülmelidir. Yüzme veya terleme durumlarında sık sık yenilenmelidir.

Kıyafet Seçimi: Mümkünse açık renkli, uzun kollu ve bacaklı giysiler tercih edin. Başlarını şapka veya şemsiye ile örtün.

Güneşten Kaçının: Özellikle 10.00-16.00 saatleri arasında güneşin en dik olduğu saatlerde dışarıda olmamaya özen gösterin.

Gölge Bulun: Güneşin dik geldiği saatlerde açık havada vakit geçirmek yerine gölgede oyun oynamayı tercih edin.

Gözlük Kullanımı: Çocuklarınıza UV ışınlarını filtreleyen güneş gözlüğü kullanmalarını sağlayın.

Su Tüketimi: Bol bol su içmelerini sağlayarak vücutlarını nemli tutun. Su, vücudu serinletir ve güneşin neden olduğu ısı artışını dengeleyebilir.

Çocukların güneşten korunması, onların sağlıklı bir gelecek için önemlidir. Güneşin zararlı etkilerinden korunma alışkanlıklarının erken yaşlarda kazandırılması, ileride oluşabilecek cilt sorunlarını ve kanseri önlemek adına hayati öneme sahiptir.

BU SAATLERDE DIŞARIYA ÇIKMAYIN!

Güneşten korunmanın en önemli yolu güneşten kaçmaktır. Havanın  kapalı ya da bulutlu olması veya gölgelik alanlar güneşten tam korunma sağlamaz. Dolayısıyla güneş ışınlarının  yeryüzüne en dik geldiği 11.00-15.00 arasında çocuğunuzu güneşe çıkarmamaya özen göstermeniz çok önemli.

ŞAPKASI GENİŞ KENARLIKLI OLSUN

Çocuğunuzu güneşten korumak için geniş kenarlıklı  şapkaları kullanın. Geniş siperlikli arka ve önden ekstra kumaşlarla desteklenmiş şapkalar (Balıkçı, kova ya da cankurtaran tipi) yüz ve boynu da korudukları için iyi bir tercih olacaktır.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ÇOK ÖNEMLİ

Çocuğunuzun gözlerini zararlı UVA ve UVB ultraviyole ışınlarından korumak için mutlaka güneş gözlüğü kullanmasını sağlayın. Güneş gözlüğünün CE veya UV 400 sertifikasına sahip olması UV ışınlarına karşı iyi koruduğunu gösterir.

OMUZLARI AÇIKTA KALMASIN

Yaz aylarında çocuğunuzun giysilerinin güneş ışınlarına karşı koruyucu etkiye sahip olmasına dikkat edin. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şebnem Ersoy, omuzların güneş ışığı için en riskli bölgeleri oluşturduğunu belirterek, “Dolayısıyla çocuğunuz uzun süre  açık havada kalacaksa omuzları açıkta bırakan askılı kıyafetler giydirmeyin. Bol kesim, hafif kıyafetler vücudunu serin tutacaktır. Kumaşlar güneş ışınlarını geçirmemeli, sık dokunmuş ve açık renkli olmalıdır. Günümüzde özel güneş koruyuculu,  çabuk kuruyan kıyafetler de var ve bunlar tercih edilebilir” diyor.

GÜNEŞE ÇIKMADAN 30 DAKİKA ÖNCE SÜRÜN

Güneş kremi kullanırken dikkat etmeniz gereken bir başka önemli nokta ise ürünü güneşe çıkmadan 30 dakika önce, cilde yeterli miktarda ve kalınlıkta sürmek olmalı. Dr. Şebnem Ersoy, güneş kreminin açıkta kalan cildin tamamına uygulanması ve her iki saatte bir tekrarlanması gerektiğini belirterek, “Yüz, omuz, ense ve boyun gibi  hassas bölgeler sürekli olarak koruyucu ürünle korunmalıdır. Ürün havuzdan veya denizden çıktıktan, terledikten ve havluyla kurulandıktan sonra mutlaka yenilenmelidir” diyor. 

GÜNEŞ KREMİNDE BU ÖZELLİKLERE DİKKAT!

Güneş kremi kullanmak güneşin zararlı ışınlarından korunmanın en güvenli yollarından biri olarak belirtiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şebnem Ersoy, bebeklerin ciltlerinin çok hassas olması ve gelişimlerini henüz tamamlamadıkları için  6 aydan küçük bebeklerde güneş kremi kullanımının önerilmediğini belirterek, “Dolayısıyla doğrudan güneş ışını temasından kaçınarak korunmalıdırlar” diyor. Bu aydan itibaren cilt tipine bakılmaksızın yüksek faktörlü ürünlerin kullanılması gerektiğine işaret eden Dr. Şebnem Ersoy, “Güneş kremlerinin  üzerinde yazan SPF (Sun Protection Factor)  kremin koruyucu gücünü gösterir” diyor. Dr. Şebnem Ersoy, çocuklar için güneş kremi alınırken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle anlatıyor:

·       SPF 30 ve üzeri ( mümkünse 50 SPF ) olmalı

·       UVA ve UVB  filtrelerini birlikte içermeli

·       Yüksek miktarda güneş ışınlarını süzmeli

·       Bebek ve çocuk cildine uyarlanmış, dermatolojik testlerden geçmiş olmalı

·       Paraben ve alkol içermemeli

·       Mineral ya da organomineral koruyucu içermeli

·       Derinin ısı ve PH'ından etkilenmemeli

·       Suya, denize, terlemeye, buharlaşma ve sürtünmeye dayanıklı olmalı

·       Kokusuz ve parfümsüz olmalı.

DİĞER HABERLER