Medicana Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen
Ezginur Aksipahi, bazı besinlerin göz sağlığına önemli faydalar sağladığını
vurguladı. Aksipahi, uzayan ekran süreleri ve genetik faktörlerin göz sağlığını
tehdit ettiğini belirterek, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.
Aksipahi, göz sağlığını korumak için somonun göz kuruluğuna,
kivinin ise katarakta karşı koruyucu rol oynayabileceğini belirtti. Ayrıca A, C
ve E vitaminleri bakımından zengin olan brokoli ve Brüksel lahanası gibi sebzelerin
de göz sağlığında önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Lutein, zeaksantin ve beta
karoten içeren A vitamininin, göz hücrelerini serbest radikallerden koruyarak
retina sağlığını desteklediğini aktardı.
Uzun süre ekran kullanımının göz kuruluğuna yol açabileceğini
vurgulayan Aksipahi, gözlerin sürekli nemli tutulmasının önemine dikkat çekti.
Somonun içerdiği omega-3 yağ asitlerinin, sarı nokta hastalığı ve göz
kuruluğuna karşı koruma sağladığını ifade etti.
Kivi ve yumurtanın da göz sağlığı için kritik öneme sahip
olduğunu belirten Aksipahi, "Kivi
gibi meyvelerde esterleşmiş halde bulunan lutein, gözde makular dejenerasyon ve
katarakt gibi yaşa bağlı ortaya çıkan görme sorunlarında koruyucu rol oynar.
Aynı zamanda içerdiği zeaksantin maddesi ile gözlere gelen ışığın
filtrelemesini sağlar. Çinko, lutein, zeaksantin ve A vitamini içeriğine sahip
yumurta, tek başına göz sağlığı için gereken hemen her besin değerini içinde
bulundurmaktadır. Sarı nokta, gözün görme merkezidir. Yumurta, sarı noktadaki
koruyucu pigmentlerin artışında ve retinayı zararlı mavi ışınlarından korumada
görev almaktadır"dedi.
Yeşil yapraklı sebzelerin göz sağlığına katkısını anlatan
Aksipahi, kabak, ıspanak ve karalahananın yüksek lutein ve zeaksantin
içerdiğini belirtti. Ayrıca, E vitamini açısından zengin olan ay çekirdeği ve
fındığın da görme sağlığı için önemli olduğunu vurguladı. Havucun beta-karoten ve portakalın C vitamini içeriği ile
göz sağlığını desteklediğini söyleyen Aksipahi, süt ve süt ürünlerinin de A vitamini ve çinko bakımından zengin olduğunu ifade etti. Biberin, göz sağlığına
olan katkıları nedeniyle çiğ tüketilmesinin önerildiğini belirtti. Aksipahi, "Göz sağlığı için dengeli bir beslenme şart.
Besinlerin içerdiği vitamin ve mineraller, göz sağlığını korumada büyük rol
oynuyor," diyerek, bu besinlerin düzenli tüketiminin önemini vurguladı.