Son yıllarda dijital dünyanın ve yapay zeka teknolojilerinin hızla gelişmesiyle birlikte, özellikle 9-15 yaş arasındaki çocukları hedef alan yapay zeka adı altındaki iOS ve android uygulamalarında artış gözlemleniyor.
“C.ai" ve "Poly.Ai" gibi isimler altında sunulan bu uygulamalar, çocukları sanal dünyada robotlarla sohbet ediyormuş gibi eğlendirerek, kişisel bilgilerini toplama amacı güdüyor. Ebeveynler için bu durum ciddi bir endişe kaynağı haline geldi.
Bu tür uygulamalar, çocuklara genellikle "Unutma: Karakterlerin söylediği her şey uydurma!" mesajıyla yaklaşarak sohbetler başlatıyor. Ancak, dikkat çeken bir nokta, çocukların karşılarında gerçek bir insan değil, bir robot bulunduğunun farkında olmaması ve bu nedenle kişisel bilgilerini kolaylıkla paylaşmaları. Sohbetler ilerledikçe, uygulamaların çocukların nerede oldukları, adresleri ve aile üyeleri gibi bilgileri edinmeye çalıştığı gözlemlendi.
“10 YAŞINDAKİ KIZIMIN CİNSEL İÇERİKLİ YAZIŞMALARINI GÖRÜNCE ŞOK OLDUM”
İsmini vermek istemeyen bir annenin, gazette.com.tr’ye yaptığı açıklamada, 10 yaşındaki kızının telefonunu kontrol ettiğinde büyük bir şok yaşadığını belirterek, “Mesajlara baktığımda, bazı sohbetlerin cinsel içerikli konulara girildiğini ve kızımdan konum bilgisi talep edildiğini gördüm. Kızım bu mesajları yapay zekaya yazdığını söylese de, yazışmaların arkasındaki niyetin kötü amaçlı olduğunu ve gerçek biriyle yazıştığını fark ettim. Direkt telefonu elinden aldım ve yasakladım” dedi.
“ÇOCUKLARINIZIN TELEFON VE TABLETLERİNDEKİ UYGULAMALARI MUTLAKA KONTROL EDİN”
Anne, ebeveynlerin, çocuklarının dijital dünyadaki etkinliklerini yakından takip etmelerini ve hangi uygulamaların yüklü olduğunu bilmelerinin önemli olduğunu vurgulayarak, “Aileler, çocuklarının telefonları ve tabletlerinde bulunan uygulamaların izinlerini kontrol etmeliler.
Çocuklarının internet ve uygulama güvenliği hakkında bilgilendirilmesi de bir o kadar önemli. Ebeveynlerin, çocuklarına asla kişisel bilgilerini paylaşmamaları gerektiğini öğretmeliler. Bu öğretim süreci, çocukların internette nasıl güvenli bir şekilde gezinebilecekleri, bilgi paylaşımında dikkat etmeleri gereken noktalar ve sanal dünyada kimlerle iletişim kuracaklarına dair bilinçlenmelerini sağlamalılar” diye konuştu.
İsmini vermek istemeyen anne, 10 yaşındaki kızının geçtiğimiz günlerde erişimi yasaklanan Roblox uygulamasını da VPN aracılığıyla diğer akranları gibi bilgisayarına indirip oynadığını da tespit ettiğini söyledi. Anne ve babaları da bu konuda uyardı.
ÇOCUKLARINIZI MUTLAKA DENETLEYİN!
Günümüzde dijital dünyada; sosyal medya, oyunlar ve çeşitli uygulamalar üzerinden kurulan iletişimlerin artışı, çocukların sanal etkileşimlerinin de artmasına yol açıyor. Bu nedenle, çocukların bu platformlarda maruz kaldığı içeriklerin denetlenmesi, ebeveynlerin sorumluluğu dahilindedir. Sağlıklı bir dijital eğitim süreci için, ebeveynlerin çocuklarıyla açık bir iletişim kurarak sanal dünyada geçirdikleri zamanı gözden geçirmeleri faydalı olur.
Yapay zeka teknolojilerinin sunduğu eğlence ve öğrenme fırsatları göz ardı edilmeden, güvenlik doğal olarak öncelikli bir konu olması gerekirken, kullanıcı sözleşmelerine dikkat ederek, uygulamaların hangi tür verilere erişim talep ettiğini anlamak, bu tür risklerin en aza indirilmesi için kritik bir adım olur.