23.02.2022 10:47 | Güncelleme Tarihi: 23.02.2022 10:47
İnsan beyni için bilinmeyen, bilinmeyenden çok belirsiz olan, her zaman, yeni bir sorun için açıktır. Belirsizlik tamamen bir stres kaynağıdır ve belirsizliklerle yaşamak, önemli bir travma nedenidir. Çünkü önünü net olarak göremeyen beyin, doğal olarak, büyük bir kararsızlıkla seçenek belirlemeye çalışacak ve stresin esaretinde, bireyi dengesizliklere sürükleyecektir.
Belirsizliklerin giderek artması toplumsal boyutta travmalara yol açarken, bireyselden başlayarak toplumsal huzursuzluğu da artıracaktır. Önünü net olarak göremeyen birey strese girecek, stres altındaki birey olumsuz davranışlar sergileyecektir. Olumsuz insanlarla ilişkiler de her durumda yeni stres kaynaklarının ortaya çıkmasına yol açarak, toplumsal seviyede bir kısır döngüyle, travmalara yol açacaktır.
Nedir belirsizlik? Belirsizliğin en güzel tarifi sözlük dışı: Öngörülemeyen, açık olmayan olarak anlamlandırılabilir. Küresel boyutta yaşanan salgın, yani pandemi, getirisi ve çözüm arayışları ile bir belirsizliktir. Ancak, böylesine büyük düşünmeye de gerek yoktur. Çünkü herhangi bir işyerinde, görev tanımı yapılmamış ya da doğrudan verilmemiş görevler de belirsizlik içerir. Mesela, mesai başlangıç saati belliyken, mesai bitiş saatini amir kontrolüne bırakmak bir belirsizliktir ve aynı zamanda doğal bir stres kaynağıdır.
Bilinmeyen sonuçlar, öngörülemeyen gelecek, belirsizlikle bireyi strese sürükler. Beyin, önüne çıkarak artan soru işaretleri karşısında, bir süre sonra paniklemeye başlar. Oluşan panik de doğrudan bireyi strese sürükler.
O halde bireyselden toplumsala uzanan süreçte ortaya çıkabilecek muhtemel belirsizlikleri ortadan kaldırmak, toplum sağlığı için gereklidir. Belirsizlikleri ortadan kaldırmanın tek yolu, planlı ve programlı bir çalışma sisteminin ortaya konulmuş olmasıdır.
Planlı ve programlı olarak, bir düzen içinde yaşam koşullarını düzenleyebilmek için gerekli olan ise eğitimdir. Eğitilmiş birey, neyi ne zaman yapması gerektiğini kolaylıkla analiz ederek bir sonuca ulaşacağından, karşılaşabileceği muhtemel belirsizlikler için de bir ön alma ihtiyacı hissederek hareket eder. Düzen, her zaman ortaya çıkabilecek belirsizliklerin önünü keserken, yapılan değerlendirmelerde ortaya çıkan, sonuçlara yönelik alternatiflerin belirlenmesinde de etkendir.
İnsan yaşam sürecinin en önemli sorunlarından olan belirsizlikleri ortadan kaldırmanın en etkin yolu ise, eğitimle kazanılan planlı ve programlı çalışma sisteminin benimsenmesidir.