Elmanın Masalı - EZGİ ERZİNCAN GEDİK

27 Kasım 2021 Cumartesi 12:07

Elma sevmeyen var mıdır, bilmem. Gerçi küçük bir grup olduğunu düşündüğüm, dişi gıcırdayan insanlar hani elma ve erik ısıramayanlar; elmayı sevseler de yiyemezler. Ama genel olarak seveni çoktur elmanın. Aslında masalsı bir yanı vardır bu meyvenin; rengi, kokusu, ağacı. Bana cesur masal kahramanlarını hatırlatır elma, zorluklar karşısında hep ayakta kalan hani. Düşünsenize -36 dereceye kadar dayanabilir elma ağacı. Kışın o zorlu şartlarında, aslında hayata dair bir umut gibi elma.

Peki 17 farklı çeşidi olduğunu biliyor muydunuz? Her damağa hitap ediyor aslında çeşitleriyle. Tatlılık oranına göre birkaç çeşidi var, aynı şekilde ekşilik oranına göre de çeşitleniyor. Her birinin rengi, kokusu, büyüklüğü, hatta renk tonu farklılık gösteriyor. 

İşte bu masalsı meyveyi mutfakta da birçok farklı şekilde kullanabilirsiniz. Elmalı tatlı, reçel, marmelat, elmalı kek, tart, kurabiye, elmalı salatalar; kereviz salatası gibi. Yine bazı zeyinyağlılarda görebiliriz elmayı. Fakat öyle dalından koparıp da yemek kadar kolay değildir elmayı mutfakta kullanmak. Örneğin ben elmalı kurabiyeyi çok severim şöyle kıyır kıyır olanından. Üsküdar'daki Akasya Pastanesi'nde yediğim kurabiyeler gibi. Fakat işte orada yediğim her daim kıyır kıyır olan o kurabiyelerden yapamadım yıllarca. Hatta sonunda vazgeçtim bu sevdamdan.

Fakat birkaç gün önce aradığım tarifi instagram'da ''misketlimonum'' sayfasında buldum sonunda. Harika bir tarif, çok lezzetli ve en önemlisi yumuşamayan bir tarif. Eğer kıyır kıyır, lezzetli, ertesi gün yumuşamayan bir kurabiye yapmak istiyorsanız işte size tarifi.

 MALZEMELER

125 gr yumuşamış tereyağı

Yarım çay bardağı pudra şekeri ve sıvı yağ

1 dolu çorba kaşığı katı yoğurt

1'er paket kabartma tozu ve vanilya

1 su bardağı kavrulmuş un ve 1,5 su bardağı un

 (Unu yağsız tavada kokusu çıkıp rengi hafif dönene kadar kavurun)

 İÇİ İÇİN

 3 elma

 Yarım çay bardağı şeker

 Tarçın ve ceviz

Öncelikle elmaları rendeleyin, suyunu çekene kadar kavurup, tarçın ve cevizi ekleyip karıştırın.

Hamuru için kuru malzemeler hariç diğer malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştırın. Kavrulmuş un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip karıştırın. Kalan unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın, yumuşak fakat ele yapışmayan bir hamur olmalı. İçine elmayı koyarak istediğiniz şekli verebilirsiniz. Önceden ısıttığınız 250 derecede üzeri kızarana kadar pişirin. Ellerinize sağlık. 

Beni bu güzel tarifle tanıştıran ''misketlimonum'' a teşekkürler.

Görüşlerinizi Bildirin

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI