26.11.2018 14:11 | Güncelleme Tarihi: 26.11.2018 14:11
2013’ün sonlarına doğru İsrail Savunma Bakanı Moshe Yalon , İsrail Savunma Güçleri (IDF) için bütçeden yapılan kesintinin “Yeni Ordu” kurulmasıyla ilgili olduğunu söyledi. Yani artık İsrail, teknolojiye ağırlık verecek. Yalon’a göre, savunma sisteminde yapılacak reformlar, bir yandan savaş uçaklarının daha etkin çalışmasına yardımcı olacak bir yandan da daha hızlı ve etkin sonuçlar alınması için teknolojik imkanlardan faydalanılmasını sağlayacak. İsrail Kasım 2013’de Gazze’ye yapılan operasyonlarda tek bir asker bile kullanmamış onun yerine casus uçakları tercih etmişti. 8 gün süren operasyonda İHA’larla saldırılar düzenlemiş, onlarca masum Filistinli hayatını kaybetmişti. İsrail casus uçak üretiminde ABD ve Çin ile beraber ön sıralarda yer alıyor. Stockholm Uluslararası Barış Araştırması Enstitüsü raporlarına göre İsrailli şirketler (İsrail Aircraft Industries ,Elbit Systems, Aeronautics Defense Systems) 2001-2011 yıllarında casus uçak ihracatında %41’lik bir paya sahip. İsrail geliştirdiği bu casus uçakları ABD dahil 24 ülkeye ihraç etti. Afganistan’da, Pakistan’da, Yemen’de, Somali’de binlerce masum İHA saldırılarında hayatını kaybetti. 2004-2013 arasında sadece Pakistan’da 330 casus uçak saldırısı gerçekleşti. Resmi kayıtlara göre bu saldırılarda en az 2200 kişi hayatını kaybetti, 600’den fazla kişi de kalıcı şekilde yaralandı. Bunun yanında Drone Wars UK’nin, Afganistan’da İHA saldırılarının sayısı hakkında İngiltere Savunma Bakanlığı’na sorduğu soruya Bakanlık, İngiltere’nin 01 Ocak 2013 tarihine kadar Afganistan’da 363 İHA saldırısı gerçekleştirdiği cevabını verdi. Geçtiğimiz yıl Avrupa Parlamentosu’ndan 3 üye, Amerika’nın casus uçak kullanımını yakından incelenmesi gerektiğinin yanı sıra İsrail’in İHA üretiminin Amerika tarafından sübvanse edilmesinin de ayrıca göz önüne alınması gerektiğine dikkat çekti. Amerikan’ın (Kuzey Afrika ülkeleri üzerinde kullandığı İHA’ların bulunduğu) Cibuti’deki Camp Lemonnier üssü ile İngiltere Oxfordshire’deki Amerikan istihbarat üssü arasında güvenli askeri iletişim bağı olduğu tespit edildi. İngiltere, Amerikan istihbarat ağının bir parçasıdır. Bölgede casus uçaklar ile alınan istihbarat ve videolar Croughton ve Menwith Hill’de analiz ediliyor.
Geçtiğimiz hafta, Yemen’de Amerikan İHA saldırılarında yakınlarını kaybeden Faysal Bin Ali Cabir İHA’ların Almanya’nın Ramstein şehrinde bulunan Amerikan askeri üssünden kontrol edildiği gerekçesiyle Alman Hükümeti aleyhine dava açtı. Londra merkezli İnsan Hakları Kuruluşu Rebrieve adına Yemen’i ziyaret eden Psikolojik Travma Değerlendirme Uzmanı Dr. Peter Schaapveld , İHA kurbanı ailelerin %99’unda travmatik bozuklar olduğunu tespit etti. İHA saldırılarının en çok çocukları etkilediğini belirten Dr Schhaapveld, çocukların ışıklarını kaybettiğini ve asık suratlı olduklarını söylüyordu. Mart 2013’de katıldığı “Yemen’in Dostları” toplantısında 8 yaşında “Yasmin” adlı bir kız çocuğunu örnek vermişti. Babası, kızının sürekli kustuğunu, ve devamlı casus uçak sesleri duyduğunu anlatmıştı.
Amerikan Başkanı Barack Obama, geçtiğimiz Mayıs ayında, İHA operasyonlarına yeni kurallar getirileceğini söyledi. Beyaz Saray yetkilileri ise bu operasyonların kademeli olarak Pentagon’a devredileceğini dile getiriyor. CIA’nın ,Terörizmle Mücadele Birimi (CTC) bu durumu pek hoş karşılamadı. 11 Eylül saldırısından sonra ön plana çıkan CTC bu nüfuzu kolay kolay bırakmak istemiyor. Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti’den etkin isimler de , İHA operasyonlarının Pentagon’a devredilmesine karşı çıkıyor.
Bazı Amerikan Think-Tank ‘lerinin, Çin’in casus uçaklar geliştirmesinin küresel barış ve güvenlik açısından riskli olduğunu belirtirtip, Amerika’yı ve casus uçak üretimini her geçen gün artıran İsrail’i es geçmesi ise iki yüzlü bir politikadan başka bir şey değil. Tıpkı kendi ellerinden bulunan nükleer silahları sorgulamadan İran’ı nükleer silah yapmakla suçlamak gibi… Binlerce masum insanın ölmesi ise zaten hiç umurlarında olmadı.
ALLAH YAR VE YARDIMCIMIZ OLSUN