03.09.2024 11:09 | Güncelleme Tarihi: 03.09.2024 11:29
"Zeydan Karalar, İktidarın Adana Projelerine Neden Karşı Çıkıyor” başlıklı yazımın sonunda bir sonraki yazımın, Adana Büyükşehir Belediyesi ’nin “ 5 Yıllık Stratejik Planı” olacağını yazmıştım.
Öncelikle Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Zeydan Karalar ’a, 2 Eylül ’de doğum günüm nedeniyle gönderdiği mesajından dolayı teşekkür ederim.
Ve evet şimdi gelelim “ 5 Yıllık Stratejik Plana”
Adana ’nın daha yaşanılır bir kent olması için önemli bir adım.
Ve bunu halk oylamasını da dahil ederek, Türkiye ’de ilk kez bir belediyenin halk jürisi yöntemini deneyimlemiş olacak.
Buraya kadar hiçbir sorun yok. Adana için atılan her adım, Adana ’nın hak ettiği değeri görmesine destek verilmeli.
Fakat amaç ve hedeflere baktığımızda, şöyle bir algıda oluşturmadı değil. 2 buçuk milyon insanın yaşadığı bir kentin acınası durumda olduğunun göstergesi.
Demek ki geçen 5 yıllık dönemde planlanmış olsaydı, bugün çok daha farklı bir durumda olacaktı Adana.
VE NEDEN 5 YILLIK?
Bugün, Adana ’da 2,5 milyon insan yaşıyor. Ve nüfus her geçen günde artacak.
Belediyelerin iyi hizmet verebilmek ve sağlıklı gelişim için, şehirlerdeki nüfus artışını göz önünde bulundurarak uzun vadeli planlamalar yapması gerekmekte.
Her şey insan için olduğuna göre, nüfus değişimi çok önemli.
Yazımı yapılan araştırmalarla detaylandıracak olursam; 2018 yılında Amerika Birleşik Devletleri ’nde (ABD) yapılan bir çalışmaya göre 2050 yılına kadar dünya şehirlerinin nüfusunun toplamda 2,5 milyar artacağı hesaplanmıştı.
BM ’nin de bu yönde yaptığı başka bir çalışma; 2050 yılında gelişmiş ülkelerdeki şehir nüfusunun iki misline, gelişmekte olan ülkelerdeki şehir nüfusunun ise üç misline çıkacağını göstermekte.
Durum böyle iken; her belediyenin öncelikle yıllara göre nüfus artışını hesaplayıp bu rakamları baz alarak, uzun vadeli alt yapı planlaması yapmak zorunda.
Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için uzun vadeli planlamalar daha hayati ve daha ekonomik. Uzun vadeli plan yapmadan hayata geçirilen projeler, kısa bir süre sonra yıkılıp yerine yenisi yapılmak zorunda kalınır ki, bu zaman ve para israfından başka bir şey değil.
Planlamaların karmaşık olmasına gerek yok. Basit, ancak stratejik planlamalar yapılmalı. Sorumlulukların tespit edilmesi ve performans indikatörlerinin belirlenmesi gerekmekte. İlgili departmanlarda hizmet verecek takımları oluşturup yasal boyutun önceden çözümlenmesi esastır. Plan bütçesi ve işletme maliyetleri iyi hesaplanıp karşılığında belediye gelirlerinin belirlenmesi gerekmekte.
Bu tür planların muhakkak ki uzun vadeli yapılması ve her yönetimin de mutlaka bu planlama çerçevesinde kendi döneminde somut planları hayata geçirmesi gerekir.
Yani 5 yıllık değil, en az 25 yıllık plan yapılması gerekir. Uzun vadeli planlamanın yapılmadığı durumlarda, projelerin hayata geçirilmesi zorlaşır, geçirilenlerin ise ömrü çok kısa olur.
Her şey yapboz tahtasına dönüşür ki bunun bedelini vatandaş öder. Yani vatandaşın hem parasal bedel öderken, hem de iyi hizmet alamamasına neden olur.
Naçizane önerim; 5 yıllık değil, 25 Yıllık Stratejik Planlama yapılması.